ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Zupy krem są coraz bardziej popularne, także w naszym domu. Mają gładką konsystencję, mogą być bardziej gęste lub mniej, na bulionie, wodzie, mleku lub śmietance, do woli. Najbardziej w takich zupach lubię to, że oprócz tego, iż są zdrowe i zazwyczaj w 100% warzywne to do tego bardzo lubią je dzieci, są bezpieczne dzięki gładkiej konsystencji. W takiej porcji można przemycić dziecku wiele cennych składników, a samo danie dobrze zaspokaja głód. Biorąc dokładkę nie musimy przygotowywać drugiego dania, zupa jest dość syta.

Jedne z moich ulubionych zup kremów to pomidorowa podana z parmezanem i bazylią, cebulowa z grzankami, słodka dyniowa (lub dyniowo-marchwiowa) oraz krem z białych warzyw. Na każdą okazję!

Ziemniaki dodają gęstości zupie, to ile bulionu/wody dodacie zależy też od Was. Ja najczęściej po zmiksowaniu zupy widzę ile mogę jeszcze dolać bulionu lub wody, robię to na oko, więc i w przepisie konkretnie nie podaję ile ma być dokładnie. Zamiast śmietanki możecie dolać mleka.  Gotową zupę można udekorować natką pietruszki, szczypiorem, bazylią, parmezanem, świetnie pasują także chipsy z warzyw, np. z pietruszki lub selera.

SKŁADNIKI:

  • 4 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 2 nieduże selery
  • 1 nieduży kalafior
  • 1 kalarepa
  • 2 pory – tylko biała część
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion warzywny lub woda – w zależności jaką konsystencję lubicie tyle dodajcie, na początku tak by przykryły warzywa w garnku, potem po zmiksowaniu wedle uznania razem ze śmietanką
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku, ostra papryka, lubczyk
  • gałka muszkatołowa – większa szczypta
  • 200 ml śmietanki 18%
  • liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:

1. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Masło wrzucamy do głębszego garnka. Gdy się roztopi, podsmażamy na nim pietruszki, selera, kalarepę i ziemniaki.

2. Po chwili dodajemy różyczki kalafiora i białe części pora pokrojone w plastry. Na samym końcu wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.

3. Następnie zalewamy nasze warzywa rosołem, dodajemy ziele i liść (dodadzą delikatnego dodatkowego aromatu). Przykrywamy i gotujemy przez około 25 minut na wolnym ogniu.

4. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy liść, zupę miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, wszystko do smaku, wedle uznania. Na końcu dodajemy śmietankę, gdy zupa jest za gęsta dolewamy więcej bulionu, miksujemy i sprawdzamy konsystencję, doprawiamy do smaku.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *