Słodka, kremowa z dodatkiem jabłek, lubczyku i świeżo zmielonego pieprzu, na włoszczyźnie. Zupa krem poleca się na każde eleganckie przyjęcie, jako pierwsze danie na wytwornym przyjęciu, biesiadzie, w domu, na codzień, dla dzieciaków. Jest domowo, zdrowo, smacznie, zachęcająco 😊
Aromatyczna i zdrowa zupa krem z buraków o pięknym głębokim kolorze, jedna z moich ulubionych zup. Buraki są fantastyczne, pieczone w folii zachowały piękną barwę, cały smak, właściwości zdrowotne.
Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)
Zupa krem z buraków jak ta lala 😉
Składniki:
- 8 buraków
- 1 duża cebula
- 2 marchwie
- 2 pietruszki
- 3 łyżki siekanej mrożonej włoszczyzny
- 1 jabłko
- ok. 1,5 l bulionu
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: lubczyk i 2 łyżki soku z cytryny
- do podania: ser kozi, feta, natka pietruszki
Przygotowanie:
Buraki szoruję, owijam w folię aluminiową i piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie studzimy, zdejmujemy folię, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
W garnku na oliwie podsmażam posiekaną cebulę, po minucie dodaję obraną i pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę, duszę kilka minut, po czym dodaję posiekaną gotową mrożoną włoszczyznę i jabłko.
Po kilku chwilach dodaję buraki, wlewam bulion, miksuję, gotuję do połączenia się smaków, przyprawiam do smaku.
Podaję z natką i/lub kozim serem lub pokruszoną fetą. Pestki dyni też będą ok 😉
Chętnie bym zjadła porcję 😍😍