Zupa krem z cebuli

Delikatna w smaku, kremowa zupa krem z cebuli. Pyszna i kremowa konsystencja sprawia, że smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjna zupa z cebuli. Do przygotowanie tej szybkiej i gładkiej zupy użyłam także ziemniaków i pietruszki. Lubczyk i gałka muszkatołowa sprawiły, że zupa delikatnie pachnie przyprawami, jest magiczna.

Zupę krem z cebuli podaję najczęściej z tartym serem, grzankami, kleksem jogurtu, śmietany lub dobrej oliwy, zdarzają się także chipsy z boczku lub podsmażone talarki cebuli. Świetnie wygląda podana także na talerzu obok, którego leżą chrupiące maślano-czosnkowe lub ziołowo-pikantne grzanki. Obowiązkowo także dodatkowa witamina C, czyli natka pietruszki i moja zupa krem z cebuli, taka aromatyczna i kremowa gotowa! Smacznego 🙂

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu warzywnego, mięsnego lub wody
  • 6 dużych cebul
  • 3 ziemniaki
  • 3 spore pietruszki
  • 4 kulki ziela, 3 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku, suszony lubczyk, szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie: suszona ostra papryka do smaku
  • olej do podsmażenia cebuli
  • do podania: natka pietruszki, grzanki, parmezan, kleks jogurtu lub śmietany

Przygotowanie:

Cebulę, ziemniaki i pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.

Na oleju podsmażamy cebulę, przyprawiamy lubczykiem. W garnku mamy bulion lub wodę, dodajemy posiekane ziemniaki i pietruszkę oraz ziele i liście, gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie dodajemy szklistą cebulę, chwilę gotujemy do połączenia składników, miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku. W razie potrzeby dodajemy wodę.

Podajemy z serem, grzankami i natką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *