Zupy krem zmiksowane na gładko, pożywne, zdrowe, bardzo warzywne i aromatyczne. Rozgrzewające i syte. Takie lubię kremy z warzyw i tak mogłabym je opisać. Jesienią nie może zabraknąć na stole zupy dyniowej krem!
Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)
Zupy krem są łatwe w przygotowaniu, dlatego często goszczą na naszym stole jako pierwsze lub jedyne danie. Oprócz sezonowej dyniowej zupy smakuje nam także brokułowa ze świeżych warzyw oraz sezonowych wspaniałych słodkich pomidorów.
Zupę podaję z tartym serem, kleksem jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, drobno posiekaną natką, koperkiem i koniecznie ze szczyptą świeżo zmielonego pieprzu na wierzchu. Można zupę udekorować także prażonymi pestkami dyni lub słonecznikiem.
Smacznego 😉
Składniki:
- 2 kg dyni, zwykłej lub hokkaido (tej ostatniej nie trzeba obierać)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1,5 szklanki śmietany
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- opcjonalnie: sok z połowy cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz, papryka ostra, szczypta gałki muszkatołowej
- masło
Przygotowanie:
W głębszym garnku z grubszym dnem na rozgrzanym maśle, niewielkiej ilości przesmaż drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj posiekany czosnek.
Marchewki obierz, pokrój w talarki.
Dynię umyj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, wyjmij pestki. Niezbyt duże kawałki dyni wraz z marchewką dodaj do cebuli i czosnku. Mieszaj, duś chwilę, zalej bulionem. Duś zupę około 30 minut. Zmiksuj, dodaj śmietanę, przypraw. W razie potrzeby możesz dolać więcej bulionu lub wody. Gotowe! 😉