Zupa krem z dyni

Zupy krem zmiksowane na gładko, pożywne, zdrowe, bardzo warzywne i aromatyczne. Rozgrzewające i syte. Takie lubię kremy z warzyw i tak mogłabym je opisać. Jesienią nie może zabraknąć na stole zupy dyniowej krem!

Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)

Zupy krem są łatwe w przygotowaniu, dlatego często goszczą na naszym stole jako pierwsze lub jedyne danie. Oprócz sezonowej dyniowej zupy smakuje nam także brokułowa ze świeżych warzyw oraz sezonowych wspaniałych słodkich pomidorów.

Zupę podaję z tartym serem, kleksem jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, drobno posiekaną natką, koperkiem i koniecznie ze szczyptą świeżo zmielonego pieprzu na wierzchu. Można zupę udekorować także prażonymi pestkami dyni lub słonecznikiem.

Smacznego 😉

Składniki:

  • 2 kg dyni, zwykłej lub hokkaido (tej ostatniej nie trzeba obierać)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki śmietany
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • opcjonalnie: sok z połowy cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz, papryka ostra, szczypta gałki muszkatołowej
  • masło

Przygotowanie:

W głębszym garnku z grubszym dnem na rozgrzanym maśle, niewielkiej ilości przesmaż drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj posiekany czosnek.

Marchewki obierz, pokrój w talarki.

Dynię umyj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, wyjmij pestki. Niezbyt duże kawałki dyni wraz z marchewką dodaj do cebuli i czosnku. Mieszaj, duś chwilę, zalej bulionem. Duś zupę około 30 minut. Zmiksuj, dodaj śmietanę, przypraw. W razie potrzeby możesz dolać więcej bulionu lub wody. Gotowe! 😉

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.