Zupa krem z dyni

Jesień – nie wyobrażam sobie, by przejść na straganie obojętnie obok kształtnej pomarańczowej dyni 😉 Jesień pachnie dynią!

Tradycja wymaga kupowania sezonowych warzyw, owoców i korzystania z nich do woli w kuchni póki są. Dziś padło na dynię. Dokładnie dynię Hokkaido – nie trzeba jej obierać ze skórki, jednak pestki nie nadają się do prażenia.

Moją zupę krem podaję z kleksem śmietany lub jogurtu, świeżo skrojoną natką pietruszki lub pestkami uprażonych orzechów, migdałów. Fajnie smakuje także posypana delikatnie tartym dobrym serem.

Zobacz także mój inny przepis na zupę krem z dyni.

Składniki:

  • 2-3 kg dyni Hokkaido (może być zwykła)
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki obrane ze skórki
  • 2-3 cebule
  • sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, suszony lubczyk – wszystko do smaku wg uznania
  • opcjonalna wersja z innymi przyprawami: sól, pieprz, mielony imbir lub curry do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Dynie obieram ze skóry – jeśli kupiliście dynię hokkaido to razem ze skórką gotujcie tak jak ja, tej dyni nie trzeba obierać), wyjmuję pestki i kroję w kawałki.

Warzywa obieram i kroję w kostkę, marchewki w plastry.

Do garnka wlewam kilka łyżek oleju, wkładam dynie, ziemniaki, cebule, marchewkę, pietruszkę, przesmażam ok. 10 minut mieszając. Po tym czasie dolewam około 2-3 litrów wody, przyprawiam i gotuję pod przykryciem przez około 30-40 minut.

Jeśli lubicie rzadszą zupę dodajcie więcej wody. Pod koniec gotowania można dodać mielony imbir lub curry do smaku, wedle uznania, ale ostrożnie by nie zdominowały smaku dyni.

Zupę miksuję blenderem na gładką masę. Przed podaniem doprawiam do smaku, podaję z tartym parmezanem, natką i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.