Zupa krem z kalafiora

Dziś publikuję przepis na kolejny krem, tym razem z białych warzyw i kalafiora. Delikatny w smaku lekko zaostrzony ostrą papryką i świeżo zmielonym pieprzem. To jedno z wielu dań, którymi mogę objadać się cały czas, bez konsekwencji. Zupy krem mają to do siebie, że są warzywne, zdrowe, delikatne, takie dostojne na pierwsze danie.

Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)

Zupa krem z kalafiora i białych warzyw wykończony przyprawami i śmietanką, zapraszam:)

Zupa krem z kalafiora podana z grzankami i świeżym koprem

SKŁADNIKI:

  • 1 duży kalafior
  • 3 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cały seler
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku (opcja)
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • 1,750 ml wody lub bulionu
  • niecała szklanka śmietanki 18%
  • łyżeczka oleju lub masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myję i obieram.

Na tłuszczu podsmażam posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.

Warzywa kroję w niezbyt dużą kostkę, kalafiora dzielę na mniejsze kawałki. Wszystkie razem wrzucam do garnka, zalewam wodą lub bulionem, dodaję liście i kulki ziela. Zagotowuję, zmniejszam gaz i dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem wraz z tłuszczem. Gotuję do miękkości.

Wyjmuję z zupy liście laurowe, ziele zostawiam. Miksuję zupę, doprawiam i dodaję śmietankę. Podaję z grzankami, kawałkami przesmażonymi kalafiora i czymś zielonym, np. natką, koprem, kiełkami.

Smacznego:)

 

Jedna odpowiedź do “Zupa krem z kalafiora”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.