Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek to bardzo pyszna i aromatyczna zupa, którą przygotujesz przez cały rok. Zupa jest prosta w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Całe danie szykujesz w jednym garnku. Krem z pieczarek smakuje podany z grzankami lub chrupiącą bagietką. Zupę na talerzu udekoruj śmietaną lub mascarpone, świeżo posiekanymi ziołami, np. koperkiem, natką, szczypiorkiem, bazylią, plasterkami smażonych pieczarek, prażonymi pestkami, groszkiem ptysiowym.. Zupa z pieczarek smakuje posypana dodatkowo serem: parmezanem, posiekaną mozzarellą bądź tartym żółtym serem. To bardzo łatwa, szybka, pyszna zupa. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę krem z pieczarek.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg pieczarek
  • 3 cebule – 300 g
  • kawałek pora – jasna część – 150 g
  • 1500 ml bulionu
  • 3 ząbki czosnku – 12 g
  • 3 ziemniaki – 450 g
  • 2 pietruszki – 100 g
  • 3 marchewki – 360 g
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, majeranek
  • 2 kulki ziela angielskiego

Do podania: śmietana 18 % lub śmietanka 12 %, 18 %, 30 %, talarki podsmażonych pieczarek, świeży koperek, natka lub bazylia

PRZYGOTOWANIE:

Zupę krem zaczynam od przygotowania wszystkich składników.

Cebule wraz z czosnkiem obieram, kroję w kostkę. Oczyszczonego pora siekam w kostkę.

W dużym i wyższym garnku rozgrzewam pięć łyżek oliwy. Przesmażam na niej posiekaną cebulę z porem i czosnkiem. Cebule smażę na średniej mocy palnika przez niecałe 10 minut. Podczas smażenia lekko solę i pieprzę warzywa.

Porada. Oliwę możesz zastąpić pięcioma łyżkami oleju, np. rzepakowego lub dwoma łyżkami masła klarowanego.

Pieczarki dokładnie myję pod bieżącą wodą. Do przepisu wykorzystałam 1 kg pieczarek. Każdą pieczarkę kroję na cztery lub w mniejszą kostkę. Możesz je także posiekać w talarki. Ważne, by były to nieduże kawałki, by szybciej je można było zmiksować na gładki krem.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

Porada. Do zupy możesz dodać także połowę obranego i posiekanego w małą kostkę selera. Dodaj go wtedy razem z ziemniakami do zupy.

Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodaję posiekane na cztery pieczarki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość smażę chwilę, często mieszając.

Obraną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do warzyw w garnku. Wlewam 1500 ml bulionu, dodaję dwie kulki ziela angielskiego oraz przyprawy: mieloną słodką paprykę, lubczyk i majeranek.

Porada. Jeśli chcesz otrzymać bardziej gęstą zupę krem dodaj 1 litr bulionu (1000 ml = 4 szklanki od herbaty o pojemności 250 ml) zamiast 1500 ml (1,5 l).

Zupę gotuj około 30 minut lub do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw do smaku.

Jeśli będziesz podawać zupę od razu możesz dodać do niej czubatą łyżkę mascarpone.

Zupę krem z pieczarek podawaj ze śmietaną 12 % lub 18 % bądź śmietanką 12 % – 36 %, posypaną świeżymi ziołami, np. koperkiem, natką, szczypiorkiem lub bazylią. Zupę na talerzu możesz udekorować także podsmażonymi wraz z cebulką pieczarkami. Pokrój je wtedy w talarki i krótko przesmaż z plasterkami cebuli białej lub czerwonej.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Jedna odpowiedź do “Zupa krem z pieczarek”

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *