Zupa krem z pomidorów i papryki

Aromatyczna zupa krem z pomidorów i czerwonej papryki pachnąca świeżymi warzywami i ziołami.

Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)

Podaję ją na kilka sposobów:

  • z tartym parmezanem i świeżą bazylią,
  • z kleksem oliwy z oliwek i natką pietruszki,
  • z kleksem jogurtu naturalnego i natką pietruszki lub świeżą bazylią,
  • z pokruszoną fetą i świeżą bazylią / kolendrą,
  • ze śmietaną i ziołami lub świeżą bazylią / kolendrą,
  • ze świeżo zmielonym pieprzem i kozim serem.

Zupa krem z pomidorów i papryki smakuje z dodatkiem grzanek:

  • z serem pleśniowym,
  • z masłem czosnkowym,
  • z mozzarellą i pomidorkami,
  • z masłem i lubczykiem / ziołami prowansalskimi / tymiankiem,
  • ze szpinakiem i mozzarellą,
  • z mozzarellą i suszonym lubczykiem,
  • z tartym żółtym serem, parmezanem, grana padano, pokruszonym camembertem,
  • same chrupiące.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów obranych ze skórki lub nie
  • 3 czerwone papryki
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 małe cebule
  • 2 większe łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka słodka i ostra
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na 2 łyżkach masła podduś w głębszym garnku: pomidory pokrojone w kostkę oraz cebulę, dodaj lubczyk, sól, pieprz, wymieszaj. Duś ok. 10 minut, dodaj posiekany czosnek.

Piekarnik nagrzej do temp. 200C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu) paprykę pokrojoną w niezbyt dużą kostkę. Polej ją delikatnie oliwą z oliwek, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, ostrą i słodką papryką, wymieszaj. Zapiekaj ok. 20 minut, uważaj by skórka od papryki się nie przypaliła.

Po tym czasie paprykę połącz z pomidorami w garnku, dodaj przecier, gotuj jeszcze kilka minut. Zmiksuj, przypraw do smaku, podawaj.

Smacznego 😉

Moje rady: paprykę kroję w kostkę, piekę, ale później nie obieram ze skórki stąd ważne, by jej nie przypalić, mieszać podczas pieczenia, obserwować. Jeśli chcecie zdjąć skórkę z papryki to przekrójcie ją na pół i pieczcie do góry skórą, aż lekko zczarnieje. Po tym czasie wyjmijcie ją i włóżcie do papierowej torby. Niech lekko przestygnie. Później wyjmijcie, skórkę zdejmiecie z łatwością. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do zupy, zmiksujcie.

W razie potrzeby możecie dodać do zupy trochę bulionu.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.