Zupa krem z pomidorów

Uwielbiam pomidory i wszystko co z nimi związane. Każdy kto mnie zna wie, że najchętniej gotuję wszelakie rodzaje zup na bazie pomidorów (koniecznie z lubczykiem, którego dostawą do mojego domu zawsze zajmuje się Teść;) bowiem lubczyku nadużywam ile się da! 😋 zupa pomidorowa, najlepsza! I nie chodzi koniecznie o świeże pomidory, pasteryzowane soki, pulpy czy koncentraty też mile widziane, jak mawia Teść wychodzą super smaczne 🙂

Dziś kolejna zupa krem. Krem z pomidorów podaję ze świeżą bazylią lub posiekaną natką, kleksem jogurtu czy śmietany, parmezanem, niekiedy grzankami. Jest obłędnie, pomidorowo i domowo. Zapraszam! SMACZNEGO😉

Składniki:

  • ok. litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 puszki pomidorów
  • 8 świeżych pomidorów
  • 2 szklanki passaty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa chili posiekanej
  • cukier puder do smaku
  • lubczyk, papryka słodka, bazylia, oregano, sól i pieprz do smaku
  • 2 ziela angielskie
  • oliwa
  • szczypta mielonego imbiru
  • do podania: bazylia, natka, jogurt naturalny, śmietana lub tarty parmezan

Przygotowanie:

Do gotującego się bulionu wlewam pomidory z puszki, passatę i świeże pomidory obrane ze skórki, pokrojone na cztery i przesmażone uprzednio na oliwie z posiekaną cebulą, chili i czosnkiem.

Gotuję, przyprawiam do smaku i miksuję na krem. Podaję.

4 odpowiedzi do “Zupa krem z pomidorów”

  1. Na bogato! Ja robię tylko na koncentracie. Muszę tej spróbować, więc zapisuję przepis 😊
    Pozdrawiam
    Mihe smaku

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.