Zupa krem z ziemniaków

Dziś aromatyczna, domowa, zdrowa warzywna zupa z ziemniaków. Podaję ją z płatkami migdałów z lekka pikanterią chili w proszku, w innej wersji z plastrami łososia, bagietką czosnkową lub/i szczypiorem, natką. Taka zupa idealnie komponuje się także z chrupiącym boczkiem.

Zupę krem z ziemniaków wzbogacam słodką śmietanką lub mlekiem, także kokosowym. Zupa krem, gładka pachnąca warzywami i czosnkiem, idealna na szybki zdrowy obiad.

Jest apetyczna, moja, najlepsza jaką się zajadamy o każdej porze roku!

SKŁADNIKI:

  • ok. 1,5 l wywaru warzywnego
  • 5 ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • masło
  • 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz i lubczyk do smaku, płaska łyżeczka suszonego tymianku

 

PRZYGOTOWANIE:

Na maśle, w garnku przesmażamy na lekko złoty kolor obraną i posiekaną cebulę, dodaję posiekany czosnek, następnie wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę przesmażam, następnie zalewam całość bulionem warzywnym, dodaję liście i ziele, gotuję do miękkości ziemniaków. Wyjmuję liście, całość miksuję blenderem, przyprawiam do smaku. W razie potrzeby rozrzedzam zupę wodą lub śmietanką, mlekiem.

Zupa krem z ziemniaków gotowa! 😉

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.