ZUPA MEKSYKAŃSKA

Treściwa, rozgrzewająca, porządnie doprawiona gęsta zupa z mięsem mielonym, warzywami i dobrą passatą. Zioła prowansalskie, mieszanka przypraw czosnku staropolskiego i papryka mielona podkreślają niesamowicie smak całego dania. Zupa meksykańska, gorąca i pyszna smakuje najlepiej posypana tartym serem, posiekaną natką ze sporą porcją grzanek czosnkowych, ziołowych lub świeżej bagietki z masłem. Kto nie próbował niech żałuje! Polecam o każdej porze dnia i roku 😉 Zupa meksykańska czaruje smakiem, cieszy oczy, jest wyjątkowa i obowiązkowa w naszym jesienno-zimowym menu.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 690 g dobrej passaty
  • szklanka wody (250 ml)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie (dużo), słodka i ostra papryka, oregano, lubczyk
  • płaska łyżka mielonej mieszanki przypraw “czosnek staropolski” (u mnie Kamis: w skład wchodzą m.in.: czosnek, majeranek, kminek, szczypiorek, koperek)
  • oliwa
  • do podania: tarty ser i natka, grzanki lub bagietka z masłem

PRZYGOTOWANIE:

  1. W głębszym i większym garnku na oliwie przesmażam obraną i posiekaną cebulę wraz z posiekanymi ząbkami czosnku. Dodaję pokrojone w kostkę papryki.
  2. Gdy papryka lekko zmięknie a cebula zeszkli się wrzucam mięso mielone, doprawiam pieprzem i papryką słodką, smażę aż mięso zmieni kolor.
  3. Oliwki kroję na pół, dodaję do warzyw i mięsa, wlewam passatę, szklankę wody oraz kukurydzę i czerwoną fasolę wraz z zalewami, doprawiam.
  4. Zupę gotuję ok. 20 minut na mniejszym ogniu, często mieszam, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Zioła prowansalskie mają być wyraźnie wyczuwalne, podkreślają cały smak dania.

SMACZNEGO 🙂

2 odpowiedzi do “ZUPA MEKSYKAŃSKA”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.