Zupa meksykańska z batatami i kurczakiem

Zupę meksykańską z batatami, kurczakiem i czerwoną soczewicą można podać na pierwsze danie lub kompletny obiad. To prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna zupa. Pachnie kminem rzymskim i kolendrą. Możesz ją podać ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Jest rozgrzewająca i pięknie prezentuje się na talerzu. Jeśli lubisz, dodaj do zupy niewielką ilość posiekanej świeżej ostrej papryczki.

Zupa meksykańska z batatami i kurczakiem


SKŁADNIKI:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka – 380 g
  • ½ większego batata – 320 g
  • 70 g czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu lub rosołu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 nieduża cebula
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 70 ml szklanki śmietanki 30%
  • ½ płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonej kolendry oraz oregano
  • większa szczypta kurkumy i ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Pierś kurczaka dokładnie myję pod bieżącą, zimną wodą, oczyszczam z błonek i kroję w niedużą kostkę. Ważne, by kawałki były dość jednakowe wielkością, równo ugotują się w zupie.

Cebulę, batata i czosnek obieram. Czosnek przeciskam przez praskę, a ziemniaka i cebulę drobno siekam w kosteczkę.

W garnku o pojemności 2,5-3 litry rozgrzewam łyżkę oliwy. Możesz zastąpić ją olejem z pestek winogron lub olejem rzepakowym. Przesmaż na niej posiekane warzywa, często mieszając. Smaż tak warzywa na lekko średnim ogniu przez 3-5 minuty. Dodaj suchą czerwoną soczewicę. Możesz ją uprzednio opłukać na sitku zimną wodą. Smaż wszystko razem minutę.

Następnie wlej bulion lub aromatyczny rosół, dodaj przyprawy, zagotuj. Kolendry możesz użyć w ziarenkach, wystarczy ją zmielić np. w moździerzu. Gotuj 5 minut, następnie wrzuć kawałki kurczaka. Zmniejsz moc palnika i gotuj na lekkim ogniu przez 20 minut.

Gdy zupa będzie ugotowana zdejmij ją z ognia i dodaj śmietankę 30 %. Nie trzeba jej hartować, ważne by była w temp. pokojowej. Wyjmij ją wcześniej z lodówki.
W razie potrzeby dopraw zupę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zupę podawaj ze świeżo skrojoną kolendrą i natką.

Smacznego.

6 odpowiedzi na “Zupa meksykańska z batatami i kurczakiem”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *