Sycąca, rozgrzewająca zupa. Dużo mięsa i warzyw połączone przyprawami. Pomidory, pieczarki, aromatyczne wyczuwalne oliwki, dużo ziół prowansalskich… 🙂
Zupę podaję z chrupiącą bagietką, grzankami czosnkowymi i dużą ilością sera, rozkosz 🙂 Polecam bagietkę posmarować masełkiem ziołowym lub czosnkowym.
Składniki:
- 1 l passaty
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka zielonego groszku
- puszka krojonych pomidorów
- 500 g pieczarek
- papryka – po 2 sztuki żółtej i zielonej
- 2 cebule
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- szklanka czarnych oliwek
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- papryka słodka i ostra
- lubczyk
- szczypior
- masło klarowane
Wykonanie:
Mięso smażymy na klarowanym maśle, gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, dusimy do połączenia się wszystkich składników. Na osobnej patelni smażymy plasterki pieczarek z łyżeczką lubczyku. Gdy zmiękną i będą gotowe dodajemy na koniec na około 3 minuty czarne oliwki przekrojone w pół.
Umytą paprykę układamy na papierze do pieczenia i podpiekamy w temp. 200C. Gdy zobaczymy, że skórka papryki robi się lekko napompowana i zmienia kolor brązowy – lekko czarny to wykładamy. Wkładamy do papierowej torby, tak by skórka lepiej zeszła. Po 3 minutach zdejmujemy skórkę z papryki, kroimy w kosteczkę.
Do głębokiego garnka z grubszym dnem wlewamy passatę oraz wraz z sokami wszystkie puszki z warzywami jakie mamy w przepisie. Gdy się lekko zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mięso z cebulą z sosem z patelni i pieczarki z oliwkami oraz paprykę, mocno przyprawiamy, szczególnie ziołami prowansalskimi. Gotujemy do połączenia wszystkich składników. Jeśli chcecie możecie dodać wody. Gotową na talerzu posypujemy szczypiorem.
Mniam! 🙂