Zupa meksykańska z pieczoną papryką

Sycąca, rozgrzewająca zupa. Dużo mięsa i warzyw połączone przyprawami. Pomidory, pieczarki, aromatyczne wyczuwalne oliwki, dużo ziół prowansalskich… 🙂

Zupę podaję z chrupiącą bagietką, grzankami czosnkowymi i dużą ilością sera, rozkosz 🙂 Polecam bagietkę posmarować masełkiem ziołowym lub czosnkowym.

Składniki:

  • 1 l passaty
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka zielonego groszku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 500 g pieczarek
  • papryka – po 2 sztuki żółtej i zielonej
  • 2 cebule
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • szklanka czarnych oliwek
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka i ostra
  • lubczyk
  • szczypior
  • masło klarowane

Wykonanie:

Mięso smażymy na klarowanym maśle, gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, dusimy do połączenia się wszystkich składników. Na osobnej patelni smażymy plasterki pieczarek z łyżeczką lubczyku. Gdy zmiękną i będą gotowe dodajemy na koniec na około 3 minuty czarne oliwki przekrojone w pół.

Umytą paprykę układamy na papierze do pieczenia i podpiekamy w temp. 200C. Gdy zobaczymy, że skórka papryki robi się lekko napompowana i zmienia kolor brązowy – lekko czarny to wykładamy. Wkładamy do papierowej torby, tak by skórka lepiej zeszła. Po 3 minutach zdejmujemy skórkę z papryki, kroimy w kosteczkę.

Do głębokiego garnka z grubszym dnem wlewamy passatę oraz wraz z sokami wszystkie puszki z warzywami jakie mamy w przepisie. Gdy się lekko zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mięso z cebulą z sosem z patelni i pieczarki z oliwkami oraz paprykę, mocno przyprawiamy, szczególnie ziołami prowansalskimi. Gotujemy do połączenia wszystkich składników. Jeśli chcecie możecie dodać wody. Gotową na talerzu posypujemy szczypiorem.

Mniam! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.