ZUPA MEKSYKAŃSKA

Zawsze kiedy szykuję większą imprezę w domu myślę o tej zupie i od razu zabieram się za zakupy i przygotowania:) Bo przy dobrym jedzeniu (i towarzystwie;) każda impreza jest udana!

Syta, mięsno-warzywa zupa, pożywna, podaję na gorąco najczęściej z chrupiącymi grzankami maślanymi lub serowymi, z kopytkami i kluskami śląskimi też się zdarzyło;) pycha, słowo daję!:)

Zupa meksykańska to zupa z mięsem mielonym, paprykami, oliwkami, kukurydzą i czerwoną fasolą – wszystko to w sosie pomidorowym z dużą ilością ziół. Uwielbiam gotować tę zupę a najlepsza jest na drugi czy trzeci dzień, podobnie jak z bigosem. Takiej zupy powstaje cały duży rodzinny i kilkudniowy garnek, smakujemy na różne sposoby, można także część zamrozić i mieć z głowy obiad za jakiś czas. Polecam!

A Wy lubicie takie zupy, gulasze czy leczo?

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • słoik czarnych oliwek
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów w puszce
  • butelka passaty
  • opakowanie ziół prowansalskich
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk do smaku
  • olej do smażenia
  • grzanki, natka i/lub tarty ser do podania

Przygotowanie:

Na oleju przesmażam mięso, gdy zmieni kolor na jasny dodaję posiekaną cebulę i czosnek, mieszam.

Na innej patelni na średnim ogniu podsmażam umyte i pokrojone w kostkę papryki, trwa to kilka minut często mieszam. Po kilku minutach gdy papryka lekko zmięknie dodaję pokrojone w kostkę świeże pomidory.

Papryki wrzucam wraz z powstałym sosem do dużego garnka, dodaję puszki z warzywami wraz z sosami – kukurydzę i fasolę. Dodaję pomidory z puszki.

Oliwki odsączam z zalewy, kroję na pół i wrzucam do zupy. Dodaję przesmażone mięso,  passatę, przyprawiam do smaku. Gotuję jeszcze kilkanaście minut do połączenia smaków. Podaję gorącą z dodatkami, posypuję natką lub/i serem.

4 odpowiedzi do “ZUPA MEKSYKAŃSKA”

    1. Jedna z moich ulubionych, treściwych zup, rozpieszczam nią bliskich ;))
      Proporcje, dodatki jak najbardziej! – improwizacja i pomysłowość wg kubków smakowych i upodobań 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.