ZUPA OGÓRKOWA

Zupa ogórkowa z tego przepisu wychodzi pyszna i aromatyczna. Taka z dzieciństwa, idealna, obok zupy szczawiowej i kapuśniaka zajmuje szczególne miejsce w mojej kuchni. To mój domowy i sprawdzony przepis na zupę ogórkową. Dodatkowym smakiem jest przesmażenie na maśle startych ogórków, przed dodaniem ich do zupy – efekt jest rewelacyjny! Dobre składniki, mięso i włoszczyzna, do tego ogórki kiszone własnej produkcji lub z dobrym składem zakupione w sklepie. Polecam przepis!

Zupa ogórkowa


SKŁADNIKI:

  • 6 i 1/2 szklanek wody
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 400 g kiszonych ogórków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 kawałek pora, jasna część
  • 2 spore ziemniaki
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżeczki vegety natur
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieram, odkrawam końce z pietruszki i marchewki, myję pod bieżącą wodą. Mięso także dokładnie myję.

Najpierw gotuję bulion. W garnku układam mięso, liście i ziele laurowe, dodaję vegetę, zalewam wodą. Zagotowuję, następnie zmniejszamy gaz i gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez 12 minut (na średnim ogniu).

Selera kroję na pół, pietruszkę wzdłuż na pół, szybciej się ugotują.

Marchewkę kroję w mniejszą kostkę lub talarki – półksiężyce. Obraną cebulę kroję na pół i przesmażam na suchej patelni aż się lekko przypali. Dodaję ją do zupy razem z resztą warzyw (bez ziemniaków) i połową pęczka natki pietruszki. Gotuję do lekkiej miękkości warzyw.

Zupę przecedzam. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję do miękkości kilka minut. Następnie dodaję ugotowane, oczyszczone z kości mięso oraz marchewkę.

Kiszone ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach, przesmażam je na maśle przez kilka minut.

Dodaję do zupy. Zupę gotuję jeszcze kilka minut, zaprawiam śmietaną, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Zupę podaję z koperkiem lub natką.

Smacznego 🙂

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi do “ZUPA OGÓRKOWA”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.