Zupa ogórkowa z tego przepisu wychodzi pyszna i aromatyczna. Taka z dzieciństwa, idealna, obok zupy szczawiowej i kapuśniaka zajmuje szczególne miejsce w mojej kuchni. To mój domowy i sprawdzony przepis na zupę ogórkową. Dodatkowym smakiem jest przesmażenie na maśle startych ogórków, przed dodaniem ich do zupy – efekt jest rewelacyjny! Dobre składniki, mięso i włoszczyzna, do tego ogórki kiszone własnej produkcji lub z dobrym składem zakupione w sklepie. Polecam przepis!
Zupa ogórkowa
SKŁADNIKI:
- 6 i 1/2 szklanek wody
- 4 podudzia z kurczaka
- 400 g kiszonych ogórków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 1 kawałek pora, jasna część
- 2 spore ziemniaki
- 1 mała cebulka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżeczki vegety natur
- pieprz i sól do smaku
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obieram, odkrawam końce z pietruszki i marchewki, myję pod bieżącą wodą. Mięso także dokładnie myję.
Najpierw gotuję bulion. W garnku układam mięso, liście i ziele laurowe, dodaję vegetę, zalewam wodą. Zagotowuję, następnie zmniejszamy gaz i gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez 12 minut (na średnim ogniu).
Selera kroję na pół, pietruszkę wzdłuż na pół, szybciej się ugotują.
Marchewkę kroję w mniejszą kostkę lub talarki – półksiężyce. Obraną cebulę kroję na pół i przesmażam na suchej patelni aż się lekko przypali. Dodaję ją do zupy razem z resztą warzyw (bez ziemniaków) i połową pęczka natki pietruszki. Gotuję do lekkiej miękkości warzyw.
Zupę przecedzam. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję do miękkości kilka minut. Następnie dodaję ugotowane, oczyszczone z kości mięso oraz marchewkę.
Kiszone ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach, przesmażam je na maśle przez kilka minut.
Dodaję do zupy. Zupę gotuję jeszcze kilka minut, zaprawiam śmietaną, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Zupę podaję z koperkiem lub natką.
Smacznego 🙂
Zasmakuj Kuchni
Domowe smaki najlepsze! Super zupka
🙂👍
Moja ulubiona. Wygląda super.
🙂👍