Zupa ogórkowa

Domowa zupa ogórkowa jest pyszna i aromatyczna. Taka wychodzi z tego przepisu. To mój sprawdzony przepis na zupę, którą przygotujesz przez cały rok z łatwo dostępnych składników. Dodatkowy smak uzyskujemy dzięki przesmażeniu na maśle startych ogórków (przed dodaniem ich do zupy) – efekt jest rewelacyjny. Dobre składniki, mięso i włoszczyzna, do tego ogórki kiszone własnej produkcji lub z dobrym składem zakupione w sklepie. Polecam Ci mój przepis na domową i najlepszą zupę ogórkową.

Zupa ogórkowa


SKŁADNIKI:

  • 6 i 1/2 szklanek wody
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 400 g kiszonych ogórków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 kawałek pora, jasna część
  • 2 spore ziemniaki
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżeczki vegety natur
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieram, odkrawam końce z pietruszki i marchewki, myję pod bieżącą wodą.

Mięso dokładnie myję w zimnej wodzie.

W garnku układam mięso, liście laurowe i ziele angielskie, dodaję vegetę, zalewam wodą. Zagotowuję, następnie zmniejszamy gaz i gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez 12 minut (na średnim ogniu). Sypką przyprawę vegetę możesz zastąpić 1 sporą łyżką dobrego bulionu ze słoiczka.

Jeśli masz własny aromatyczny bulion to zupę ugotuj na nim pomijając dodatek vegety.

Selera kroję na pół, pietruszkę wzdłuż na pół, szybciej się ugotują.

Marchewkę kroję w mniejszą kostkę lub talarki – półksiężyce. Obraną cebulę kroję na pół i przesmażam na suchej patelni aż się lekko przypali. Dodaję ją do zupy razem z resztą warzyw (bez ziemniaków) i połową pęczka natki pietruszki. Gotuję do lekkiej miękkości warzyw.

Zupę przecedzam. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję do miękkości kilka minut. Następnie dodaję ugotowane, oczyszczone z kości mięso oraz marchewkę.

Kiszone ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach, przesmażam je na maśle przez kilka minut.

Dodaję do zupy. Zupę gotuję jeszcze kilka minut, zaprawiam śmietaną, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Zupę podaję z koperkiem lub natką.

Smacznego 🙂

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi na “Zupa ogórkowa”

Skomentuj Zasmakuj Kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.