Bardzo aromatyczna pieczarkowa zupa na mięsie, z dodatkiem lubczyku, nasion chia (tak ostatnio popularnych na blogach) oraz świeżego koperku. Zawsze przygotowuję zupę w większym garnku i więcej po to, by przez najbliższe 2-3 dni cieszyć się jej coraz głębszym smakiem.
Zupa z dodatkiem śmietanki, która dodaje – oprócz marchewki – dodatkowej słodyczy zupie. Przełamuję ją ostrą papryczką. Do tego kontrast smakowy świeżego koperku, dzięki czemu powstaje zupa w sam raz dla mnie:)
Nasiona chia – ostatnio bardzo popularne, na pewno o nich słyszeliście. To kupiłam i ja! Nie dość, że mają niską zawartość cukru i naturalnie nie zawierają soli to jeszcze posiadają wysoką zawartość błonnika, wapnia, potasu, żelaza, magnezu, kwasów tłuszczowych Omega-3 i innych. To naturalne źródło białka. Aby tego było jeszcze mało, ma bardzo duże zastosowanie:
- jako dodatek wypieków: ciast, pieczywa
- dodatek do dań, tj.: zup, gulaszy, potraw warzywnych, bigosu
- dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych
- dodatek do jogurtów, kefiru, maślanki
- dodatek do owocowych koktajli.
Ja postanowiłam dodać je do mojej pieczarkowej zupy. Wyszła pyszna!
Składniki:
- 2 podudzia z kurczaka
- 6 skrzydełek kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 -3 łyżki nasion chia
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 obrana cebula
- kawałek pora
- 2 liście laurowe, szczypta mielonego ziela angielskiego
- do smaku: sól, pieprz, śmietanka 18% – około 1/3 lub połowa szklanki, lubczyk, majeranek, mielona słodka i ostra papryka (ostra może być świeża chili krojona w talarki, ja dodałam i taką i taką)
- pęczek koperku
- masło – łyżka, półtorej do podsmażenia pieczarek, może być rafinowany olej kokosowy (jest wtedy bezzapachowy) lub inny olej roślinny
Przygotowanie:
- Mięso umyj, włoszczyznę obierz, umyj, włóż mięso i włoszczyznę do dużego garnka, zalej zimną wodą lekko ponad stan warzyw i mięsa. Dodaj ziele i liście.
- Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny, zmniejsz płomień do lekko średniego ognia i gotuj do miękkości warzyw. Potem dodaj chia i kilka talarków chili (lub mieloną ostrą paprykę do smaku albo to i to;), wymieszaj.
- Pieczarki obierz, pokrój w talarki i przesmaż na maśle lub oleju z dodatkiem lubczyku, pieprzu i słodkiej mielonej papryki. Gdy zmiękną a w kuchni uniesie się piękny zapach (lubczyk podkreśla aromat grzybów) to pieczarki z patelni wraz z powstałym sosem dodaj do zupy, wymieszaj.
- Gotuj jeszcze chwilę do połączenia się składników. Dodaj poszatkowany drobno koperek i śmietanę, dopraw do smaku.
Smacznego:)