Zupa pieczarkowa z chia

Bardzo aromatyczna pieczarkowa zupa na mięsie, z dodatkiem lubczyku, nasion chia (tak ostatnio popularnych na blogach) oraz świeżego koperku. Zawsze przygotowuję zupę w większym garnku i więcej po to, by przez najbliższe 2-3 dni cieszyć się jej coraz głębszym smakiem.

Zupa z dodatkiem śmietanki, która dodaje – oprócz marchewki – dodatkowej słodyczy zupie. Przełamuję ją ostrą papryczką. Do tego kontrast smakowy świeżego koperku, dzięki czemu powstaje zupa w sam raz dla mnie:)

Nasiona chia – ostatnio bardzo popularne, na pewno o nich słyszeliście. To kupiłam i ja! Nie dość, że mają niską zawartość cukru i naturalnie nie zawierają soli to jeszcze posiadają wysoką zawartość błonnika, wapnia, potasu, żelaza, magnezu, kwasów tłuszczowych Omega-3 i innych. To naturalne źródło białka. Aby tego było jeszcze mało, ma bardzo duże zastosowanie:

  • jako dodatek wypieków: ciast, pieczywa
  • dodatek do dań, tj.: zup, gulaszy, potraw warzywnych, bigosu
  • dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych
  • dodatek do jogurtów, kefiru, maślanki
  • dodatek do owocowych koktajli.

Ja postanowiłam dodać je do mojej pieczarkowej zupy. Wyszła pyszna!

 

Składniki:

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 6 skrzydełek kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 2 -3 łyżki nasion chia
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 obrana cebula
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe, szczypta mielonego ziela angielskiego
  • do smaku: sól, pieprz, śmietanka 18% – około 1/3 lub połowa szklanki, lubczyk, majeranek, mielona słodka i ostra papryka (ostra może być świeża chili krojona w talarki, ja dodałam i taką i taką)
  • pęczek koperku
  • masło – łyżka, półtorej do podsmażenia pieczarek, może być rafinowany olej kokosowy (jest wtedy bezzapachowy) lub inny olej roślinny

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, włoszczyznę obierz, umyj, włóż mięso i włoszczyznę do dużego garnka, zalej zimną wodą lekko ponad stan warzyw i mięsa. Dodaj ziele i liście.
  2. Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny, zmniejsz płomień do lekko średniego ognia i gotuj do miękkości warzyw. Potem dodaj chia i kilka talarków chili (lub mieloną ostrą paprykę do smaku albo to i to;), wymieszaj.
  3. Pieczarki obierz, pokrój w talarki i przesmaż na maśle lub oleju z dodatkiem lubczyku, pieprzu i słodkiej mielonej papryki. Gdy zmiękną a w kuchni uniesie się piękny zapach (lubczyk podkreśla aromat grzybów) to pieczarki z patelni wraz z powstałym sosem dodaj do zupy, wymieszaj.
  4. Gotuj jeszcze chwilę do połączenia się składników. Dodaj poszatkowany drobno koperek i śmietanę, dopraw do smaku.

Smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.