Zupa pomidorowa bez mięsa

Zupa pomidorowa to jedna z lepszych zup podana na naszym stole. Znajdziesz tu przepis na ekspresową pomidorową bez mięsa, na wywarze warzywnym. Tradycyjna zupa na koncentracie pomidorowym, delikatnie zabielona śmietanką. Zupę podaję z krótkim makaronem lub ryżem. Na talerzu dekoruję danie koperkiem lub natką. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę pomidorową bez mięsa.

SKŁADNIKI:

  • 3 marchewki – 330 g
  • 1 pietruszka – 85 g
  • 1/4 selera – 130 g
  • 1 mała cebula – 70 g
  • 1 po – jasna część
  • 1500 ml bulionu
  • sól, pieprz, lubczyk
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 80 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka masła – 8 g

Do podania: makaron krótki, np. nitki, świderki, kolanka lub ryż, natka, koperek.

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieram.

W garnku na łyżeczce masła przesmażam przekrojonego wzdłuż na pół pora.

Gdy por lekko się zeszkli dodaję obrane warzywa (w całości): marchew, seler, pietruszkę, cebulę. Dodaję liście i ziele.

Warzywa smażę minutę, po czym zalewam bulionem – 1500 ml.

Porada. Jeśli chcesz to dobry moment, by dołożyć 4 podudzia z kurczaka lub 1 sporą ćwiartkę z kurczaka.

Zupę gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw (i gotowości mięsa, jeśli zdecydowałeś się dodać).

Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, chwilę gotuję. Wlewam 80 ml śmietanki 18%. Możesz zastąpić ją 12%, 30% lub kwaśną śmietaną pamiętając o jej wcześniejszym zahartowaniu. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem, szczyptą suszonego lubczyku.

Porada. Jeśli chcesz zupę możesz odcedzić z warzyw (i mięsa) przez sito. Wtedy pokrój marchewkę w talarki, (mięso obierz ze skóry i kości) i dodaj z powrotem do zupy.

Zupę pomidorową podaję z krótkim makaronem udekorowaną posiekaną natką lub koperkiem.

Smacznego.

8 odpowiedzi na “Zupa pomidorowa bez mięsa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.