Dziś aromatyczna z dodatkiem lubczyku i ziół na mięsno-warzywnym bulionie zupa pomidorowa. Jedna z moich ulubionych zup. Zazwyczaj przygotowuję długo pyrkający rosół, by za dwa dni zamienić go w zupę pomidorową, dziś od podstaw od razu nastawiłam się na pomidorową.
Pomidorowa z cienkim makaronem na passacie Jamar. Podaję ją także z ryżem, gotową zupę można zaprawić śmietaną, dziś jednak pominęłam ten krok. Dzięki czemu wyraziście czuć pomidory z passaty Jamar.
SKŁADNIKI:
- 500 g szpondra wołowego
- 3-4 uda z kurczaka – ewentualnie kilka skrzydełek, pałek z kurczaka
- 1 opakowanie w kartonie passaty Jamar
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por, tylko jasna część
- 1 duża cebula – przekrojona na pół i przypalona na suchej patelni
- ½ selera
- pęczek natki pietruszki
- 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, lubczyk i słodka papryka, 4 ziarenka pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa,
- dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, doprowadzamy do wrzenia,
- następnie gotujemy delikatnie na mniejszym ogniu, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny,
- gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy i passatę Jamar, mieszamy,
- zupę podajemy posypaną natką lub koperkiem z makaronem lub ryżem.
Smacznego 😉
Zasmakuj Kuchni