Zupa pomidorowa na passacie Jamar

Dziś aromatyczna z dodatkiem lubczyku i ziół na mięsno-warzywnym bulionie zupa pomidorowa. Jedna z moich ulubionych zup. Zazwyczaj przygotowuję długo pyrkający rosół, by za dwa dni zamienić go w zupę pomidorową, dziś od podstaw od razu nastawiłam się na pomidorową.

Pomidorowa z cienkim makaronem na passacie Jamar. Podaję ją także z ryżem, gotową zupę można zaprawić śmietaną, dziś jednak pominęłam ten krok. Dzięki czemu wyraziście czuć pomidory z passaty Jamar.

Składniki:

  • szponder wołowy 500 g
  • 3-4 uda z kurczaka ewentualnie kilka skrzydełek, pałek z kurczaka
  • opakowanie w kartonie passaty Jamar
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por, tylko biała część
  • 1 duża cebula przypalona
  • 1 nieduży seler
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, lubczyk i słodka papryka, 4 ziarenka pieprzu – wszystko do smaku

Przygotowanie rosołu:

  1. mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa,
  2. dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, doprowadzamy do wrzenia,
  3. następnie gotujemy delikatnie na mniejszym ogniu, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny,
  4. gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy i passatę Jamar, mieszamy,
  5. zupę podajemy posypaną natką lub koperkiem z makaronem lub ryżem. Dla tych co lubią właśnie na koniec powinni zabielić zupę śmietaną.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.