Zupa pomidorowa wg Magdy Gessler

Zupę pomidorową przygotowuję na drobiu, mięsie wołowym dodając zamiennie passatę, koncentrat pomidory, przecier lub w sezonie – świeże przetarte pomidory. Każda wersja jest wspaniała.

Podają ją z makaronem (nitkami, kokardkami lub świderkami) lub ryżem, z koperkiem albo natką. Z kleksem śmietany lub jogurtu. Pycha!

Dziś zupa pomidorowa podana z dużą ilością kopru, marchewką i kawałkami kurczaka.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 500 g pomidorów pelati lub domowego przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • natka pietruszki
  • 250 g makaronu
  • dodatkowo: dodałam od siebie ugotowaną marchewkę oraz kawałki kurczaka uprzednio upieczone, które zostały z pieczeni

Przygotowanie:

Zagotować bulion z pomidorami. Jeśli są pestki, przecedzić przez sito. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Ugotować makaron w osolonym wrzątku.

Uwaga: zupa pomidorowa to klasyk i każdy potrafi ją ugotować. Sekret tkwi w jakości produktów – musi być prawdziwy bulion warzywny (a nie kostka) i prawdziwe pomidory. Drugi sekret polega na dodaniu do zupy co najmniej tyle samo cukru co soli. Makaron do zupy należy ugotować oddzielnie a nie w zupie. Jeśli chcemy, żeby zupa miała łagodniejszy smak podajmy ją z kremówką.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.