Zupa pomidorowa z chili

Faza na chili w kuchni trwa 🙂

Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego – pietruszka, koperek.
Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha!

Składniki:

  • szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry.
  • 4 uda z kurczaka
  • 1 l koncentratu pomidorowego, domowego przecieru z pomidorów lub passaty ze słoika
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania)
  • 1 seler przekrojony na pół
  • mały pęczek natki pietruszki
  • kilka talarków chili
  • 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu
  • natka pietruszki lub koper do podania
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego – dodajemy na koniec do zupy

Przygotowanie rosołu:

  1. mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa,
  2. dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili,
  3. gotujemy delikatnie na średnim ogniu, potem zmniejszamy ogień, tak jak na rosół tradycyjny, zupa ma pyrkać, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny,
  4. po około 2 godzinach dodajemy świeży pęczek natki i lubczyk, zupa ma delikatnie pyrkać łącznie ze 2,5 godziny spokojnie, warzywa są miękkie, mięso gotowe, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem,
  5. podajemy posypaną natką lub koperkiem z makaronem lub ryżem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.