Aromatyczna, esencjonalna zupa pomidorowa przygotowana z rosołu. Zupa pomidorowa ugotowana na dużej ilości mięsa i warzyw z dodatkiem chili. Podaję ją z makaronem lub ryżem udekorowaną natką lub koperkiem. Zupa pomidorowa z chili, lekko pikantna z dodatkiem śmietany i ryżu to świetny pomysł na obiad.
SKŁADNIKI:
- 500 g szpondra wołowego
- 4 uda z kurczaka
- 1 l passaty, domowego przecieru z pomidorów, soku pomidorowego lub dużego słoika koncentratu pomidorowego
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por, jasna część
- 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania)
- ½ selera
- mały pęczek natki pietruszki
- opcja: kilka talarków chili
- 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżeczki lubczyku, łyżeczka vegety natur
- 2 łyżki śmietany 18%
- do podania: makaron/ryż, posiekany koper lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję, wkładam do garnka razem z obraną włoszczyzną i cebulami w łupinkach, zalewam zimną wodą do ok. 2 cm powyżej warzyw i mięsa. Dodaję liście, ziele oraz przyprawy. Zagotowuję, zdejmuję szumowiny, zmniejszam gaz. Rosół gotuję wolno na mniejszym ogniu przez ok. 3 godziny.
Po 1,5 godziny gotowania/pyrkania rosołu dodaję posiekane chili i pęczek natki pietruszki.
Do gotowej zupy wlewam passatę lub koncentrat, zabielam śmietaną. Podaję z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Smacznego 😉