Najlepsza jaką do tej pory zrobiłam. Stało się tak dzięki dodaniu do wywaru warzywno-drobiowego prawdziwego soku pomidorowego oraz podsmażonych na klarowanym maśle połówek koktajlowych pomidorków. Te aromaty.. uwierzcie mi, że zupa doczekała się dokładki u każdego kto ją próbował. Nawet bez dodania koktajlowych pomidorków zupa wychodzi przepyszna. Polecam ją nie tylko na niedzielny obiad. Zupę podałam z ryżem białym wymieszanym z brązowym. Można zabielić śmietaną.
SKŁADNIKI:
- 1 litr dobrego soku pomidorowego
- ok. 1 l bulionu
- 2 marchewki obrane i posiekane w talarki
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1,5 łyżki cukru pudru, słodka papryka
- masło klarowane
- sól, pieprz, lubczyk, vegeta natur
- do podania: koper, bazylia, ryż lub makaron
PRZYGOTOWANIE:
Do gotującego się bulionu dolej sok pomidorowy, dodaj marchewkę, gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.
W tym czasie rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, przekrój na pół pomidorki i wrzuć na patelnię. Po 5 minutach wsyp cukier, przypraw słodką papryką, wymieszaj. Na średnim ogniu smaż je około 10 minut, często mieszając.
Po tym czasie do bulionu dodaj podsmażone pomidorki wraz z powstałym sosem do zupy. Gotuj jeszcze do miękkości marchewki, kilka minut, przypraw do smaku. Podawaj z koperkiem lub listkami bazylii.
Smacznego! 🙂