Zupa pomidorowa z koktajlowymi pomidorkami i bazylią

Najlepsza jaką do tej pory zrobiłam. Stało się tak dzięki dodaniu do wywaru warzywno-drobiowego prawdziwego soku pomidorowego oraz podsmażonych na klarowanym maśle połówek koktajlowych pomidorków. Te aromaty.. uwierzcie mi, że zupa doczekała się dokładki u każdego kto ją próbował. Nawet bez dodania koktajlowych pomidorków zupa wychodzi przepyszna. Polecam ją nie tylko na niedzielny obiad. My uwielbiamy zupy, więc często jemy je w tygodniu. Poza tym jak zrobi się większą ilość to do trzech dni ma się pyszny obiad. Można jedynie urozmaicać i podawać raz z ryżem raz z makaronem.

Ja podałam swoją pomidorową z ryżem białym wymieszanym z brązowym i udekorowałam smaczną świeżą bazylią.

Składniki:

  • 1 litr dobrego prawdziwego soku pomidorowego
  • bulion warzywno-drobiowy
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1,5 łyżki cukru
  • masło klarowane
  • świeże listki bazylii do smacznej dekoracji

Przygotowanie:

Do nagrzanej zupy dolej sok pomidorowy, gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.

W tym czasie rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, przekrój na pół pomidorki i wrzuć na patelnię. Po 5 minutach wsyp cukier, wymieszaj. Na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając smaż około 15 minut.

Po tym czasie wlej pomidorki wraz z powstałym sosem do zupy. Gotuj jeszcze z 5 minut do połączenia się składników. Smacznego! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.