ZUPA POMIDOROWA Z PASSATĄ

Jedna z moich ulubionych zup, zarówno z dzieciństwa, jak obecnie. Wersji jest wiele począwszy od doboru mięsa czy proporcji warzyw, po pomidory, te świeże, z puszki, koncentrat czy passatę, inaczej pulpą. Pomidorowa świetnie smakuje także na samej włoszczyźnie.

W sezonie gdy pomidory pięknie pachną, są słodkie i smakują obłędnie, przygotowuję pomidorową ze świeżych przetartych pomidorów. Wspaniale smakuje z dodatkiem makaronu lub ryżu i listkiem bazylii lub posiekanej natki czy koperku.

Dziś u mnie zupa pomidorowa na bazie kurczaka, warzyw i passaty. Wspaniała, tradycyjna, klasyczna i smaczna. Podaję ją dziś z makaronem, jutro wybór padnie z pewnością na ryż. Zupę można zaprawić śmietaną lub jogurtem.

SKŁADNIKI:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • ½ selera
  • 690 g passaty pomidorowej
  • łyżka cukru pudru
  • sól, pieprz, lubczyk, vegeta natur, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe
  • opcja: śmietana 18%

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję, układam w garnku. Warzywa obieram, dodaję do mięsa, zalewam wodą lekko ponad stan mięsa i warzyw. Dodaję ziele, liście, przyprawy. Doprowadzam do wrzenia, zdejmuję szumowiny. Przykręcam gaz i gotuje zupę na lekkim ogniu ok. 1 godziny. Po tym czasie dodaję passatę, doprawiam do smaku, gotuję wolno jeszcze ze 20 minut. Zupę można zaprawić śmietaną.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.