Zupa pomidorowa z passatą

Jedna z moich ulubionych zup, które często będą gościć na naszym stole i blogu. Wersji jest wiele począwszy od doboru mięsa czy proporcji warzyw, po pomidory, te świeże, z puszki, koncentrat czy passatę, inaczej pulpą. Pomidorowa świetnie smakuje także na samej włoszczyźnie, niczego jej nie brakuje.

W sezonie gdy pomidory pięknie pachną, są słodkie i smakują obłędnie, przygotowuję pomidorową ze świeżych przetartych pomidorów. Wspaniale smakuje z dodatkiem makaronu lub ryżu i listkiem bazylii lub posiekanej natki czy koperku.

Dziś u mnie na obiad zupa pomidorowa na bazie kurczaka, warzyw i passaty. Wspaniała, tradycyjna, klasyczna i smaczna. Podaję ją dziś z makaronem, jutro wybór padnie z pewnością na ryż.

Zupę można zaprawić śmietaną lub jogurtem, dziś u mnie bez takich dodatków. Zupa pomidorowa na drobiu, włoszczyźnie i passacie z dużą ilością lubczyku. Wspaniały obiad!

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 cebula – nie obieram jej
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • połowa selera
  • 690 g passaty pomidorowej
  • łyżka cukru pudru dla równowagi smaku
  • sól, pieprz, lubczyk
  • 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe

Przygotowanie:

Mięso myję, układam w garnku. Warzywa obieram, dodaję do mięsa, zalewam wodą lekko ponad stan mięsa i warzyw. Dodaję ziele i liście. Doprowadzam do wrzenia, zdejmuję szumowiny. Przykręcam gaz i gotuje zupę na lekkim gazie około godziny. Dodaję passatę, doprawiam do smaku, gotuję lekko jeszcze ze 20 minut.

Podaję z makaronem nitkami lub świderkami, innego dnia z ryżem. Smacznego 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.