Zupa pomidorowa z pomidorkami koktajlowymi

Dziś ekspresowa zupa pomidorowa, bez mięsa, na bulionie warzywnym, aromatyczna, mocno pomidorowa, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, podana ze śmietaną i koperkiem. Zupa, która niewątpliwie pachnie domem i słodyczą pomidorów. Podaję ją z makaronem lub ryżem, dekoruję koperkiem lub natką.

Zupa pomidorowa z pomidorkami koktajlowymi


SKŁADNIKI:

  • 1,250 l bulionu lub wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebulka
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 kawałek pora, jasna część
  • duży słoik koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, łyżka vegety natur, lubczyk
  • opcja: szczypta cukru pudru i ostrej papryki
  • 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 goździk
  • łyżka masła
  • do podania: makaron lub ryż, koperek

PRZYGOTOWANIE:

Na maśle przesmażam pokrojone na cztery pomidorki.

Warzywa obieram, marchew kroję na plasterki, pietruszkę na 4 kawałki. Cebulę obieram, kroję na pół i rumienię na suchej patelni.

Do garnka wlewam bulion/wodę, dodaję warzywa i zrumienioną cebulę (oprócz pomidorków), ziele, liście i goździka, zagotowuję. Po tym czasie zmniejszam gaz i gotuję do miękkości włoszczyzny. Dodaję koncentrat pomidorowy, przesmażone pomidorki wraz z masłem i sosem, który powstał.

Do szklanki wlewam zupę i dodaję śmietanę, mieszam do połączenia, wlewam powoli do zupy.

Zupę pomidorową podaję z makaronem lub ryżem oraz świeżo skrojonym koperkiem.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.