ZUPA POMIDOROWA Z ZIEMNIAKAMI

Zupa pomidorowa z ziemniakami i dużą porcją warzyw na obiad się kłania. Zdrowa, delikatna w smaku, taka domowa, urozmaicona, bo z ziemniakami, bez mięsa, z dodatkiem słodkiej śmietanki. Jest pyszna! Zupę przygotujecie na koncentracie, passacie lub pomidorach z puszki – w sezonie jak najbardziej pomidory świeże.

SKŁADNIKI:

  • ok. 1,5-2 l wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1/4 selera
  • 3 ziemniaki
  • mały kawałek pora (jasna część)
  • 310 g koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • płaska łyżka vegety natur, sól, pieprz, szczypta suszonego lubczyku
  • 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieram, kroję na kawałki.

Na łyżce masła przesmażam posiekanego pora. Cebulę obieram, kroję na pół i przesmażam na suchej patelni aż nabierze delikatnego ciemnego koloru. Można ją też podpiec w rozgrzanym piekarniku.

W garnku układam posiekaną włoszczyznę, natkę, cebulę i pora, dodaję ziele i liść laurowy, zalewam wodą (na początku 1,5 l, później jeśli uznacie, że jest zbyt pomidorowa i gęsta dolejcie dodatkowo ok. 2 szklanek wody). Przyprawiam vegetą i gotuję do miękkości warzyw na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Gdy marchewka jest al dente wrzucam obrane i posiekane ziemniaki, dodaję koncentrat, doprawiam solą i pieprzem. Gdy zupa jest gotowa zaprawiam ją słodką  śmietanką.

W razie potrzeby doprawiam do smaku. Podaję gorącą udekorowaną natką lub koperkiem, także suszonym.

Smacznego:)

8 odpowiedzi do “ZUPA POMIDOROWA Z ZIEMNIAKAMI”

    1. Oczywiście, możesz najpierw zagotować mięso, następnie wrzucić warzywa. Zupa będzie smakować na kawałkach kury, np. podudzi, ud czy skrzydełek. Wybierz 2-3 kawałki. Można w połowie gotowania dodać 1 posiekaną pierś z kurczaka. Polecam:)

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.