Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Jedna z moich ulubionych zup, podaję ją z cienkim makaronem, zamiennie z ryżem. Zupa, którą chyba każdy zna, każdy lubi! Nie może być inaczej!
W moim rodzinnym domu Babcia przygotowywała ją na dwa sposoby: – z dwudniowego rosołu bądź świeżą przygotowaną od postaw pomidorową. Każda wersja była wspaniała, każda smakowała wyjątkowo, a już najlepsza była na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzły a smak był znacznie głębszy i bardziej wyrazisty. Wywar mocno mięsno-warzywny załatwiał cały smak zupy, niepotrzebne były dziś stojące na półkach polepszacze, kostki i inne.. Takie zupy pamiętam i do takich często wracam w swoim domu. Przenoszę te smaki i świetnie sobie radzę. Smakują każdemu, chętnie sięgamy po kolejny talerz gorącej domowej zupy.

Zupę pomidorową przygotowuję na wywarze mięsno – warzywnym. Klasyczna włoszczyzna, mięso z kością – wołowina, porcja rosołowa z drobiu, chuda wieprzowina. Moja pomidorowa tworzy się na kilka sposobów:

– dodaję passatę pomidorową,

– koncentrat pomidorowy – wersja mojej Babci, kolor zupy wspaniały z dodatkiem śmietany,

– zmiksowane pomidory z puszki,

– świeże pomidory, najlepiej smakują sezonowe.

Włoszczyzna z wywaru świetnie nadaje się do sałatki jarzynowej, tkwi w niej sekretny aromat wywaru mięsnego i połączenia wszystkich smaków. Mięso można zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub dodatek do pasztetu. Pycha!

Składniki:

  •  300 g mięsa z kością – wołowina lub porcja rosołowa, może być mix mięsa
  • 1,5 l wody
  • włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek korzenia selera, 1/2 białej części pora, 1 cebula, trochę kapusty
  • przyprawy: liść laurowy, 2 ziela angielskie, szczypta cukru, sól, pieprz
  • 500-600 g świeżych pomidorów
  • ok. 150 ml śmietany
  • 200 g makaronu
  • opcjonalnie: suszony lubczyk

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą.
  2. Zagotować, dokładnie odszumować, dodać marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę.
  3. Cebulę zrumienić na palniku, przełożyć do garnka.
  4. Wrzucić liść i ziele. Gotować aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjąć mięso, bulion przecedzić.
  5. Pomidory umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zagotować. Dusić około 15 minut, lekko przestudzić, potem przetrzeć przez sito. Otrzymany przecier dodać do wywaru.
  6. Zagotować, zmniejszyć ogień, pozostawić chwilę na ogniu.
  7. Krok opcjonalny, ponieważ można śmietanę nakładać na gotową na talerzu zupę, w zależności kto ile lubi. Ale babciny sposób radził, by w szklance wymieszać trochę gorącej zupy (zapobiegnie to zwarzeniu się śmietany) ze śmietaną, dodać do zupy pomidorowej, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.
  8. Nakładać zupę z ugotowanym świeżo makaronem, opcjonalnie posypać suszonym lubczykiem i/lub świeżo zmielonym pieprzem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.