Zupa pomidorowa

Po wielu słodkościach w domu (czyt. na blogu) zawitało nareszcie “normalne” jedzenie🤩

Zupa pomidorowa to niewątpliwie jedna z naszych ulubionych zup chętnie przygotowywanych kilkanaście/dziesiąt razy w roku. Przygotowuję ją różnie, raz na samym drobiu (wybieram podudzia, ćwiartki, uda kurczęce), na mięsie mieszanym, tj. drób + kawałki wołowego lub w wersji wege typowo na włoszczyźnie i passacie. No właśnie tu też różnie, passata, przecier pomidorowy, koncentrat, pomidory z puszki zmiksowane, w sezonie świeże, ostatnio z dodatkiem cukru pudru dla przełamania smaku kilku goździków, które wrzucam. Zupę, różnie raz zabielam śmietaną raz nie. Wtedy jest mocno pomidorowa. Dziś ze słodką śmietanką 18%, a bo dawno nie było:)

Zupa pomidorowa, taka domowa z makaronem krótkim lub rozmaitym rodzajem ryżu poleca się na obiad! Porcja z warzywami, mięsem i makaronem zastępuje spokojnie drugie danie. Smacznego! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 3 marchwie
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • połowa selera
  • kawałek pora
  • świeży pęczek natki
  • duży słoik koncentratu pomidorowego
  • 1/3 do 1/2 śmietanki 18%
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego, 3 goździki
  • sól, pieprz, lubczyk do smaku
  • płaska łyżka cukru pudru
  • makaron lub ryż do podania
  • świeży posiekany koperek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso płuczę w zimnej wodzie, układam w dużym garnku.  Włoszczyznę obieram, oprócz cebuli. Tę szoruję pod bieżącą wodą i wrzucam od razu do mięsa lub obieram i opalam w piekarniku albo kroję na cztery i rumienię na patelni grillowej i taką wrzucam.
  2. Natkę myję, nie kroję, związuję całą sznurkiem i wrzucam do garnka z mięsem.
  3. Warzywa dodaję do mięsa, wrzucam liście, ziele i goździki, zalewam zimną wodą lekko ponad stan włoszczyzny, doprowadzam do wrzenia, zdejmuję szumowiny.
  4. Zmniejszam gaz i gotuję do miękkości warzyw i gotowości mięsa. Pod koniec dodaję koncentrat, cukier puder i doprawiam do smaku.
  5. Śmietankę 18% wlewam do zupy, mieszam. W razie potrzeby jeszcze przyprawiam do smaku pieprzem, solą i lubczykiem.
  6. Makaron lub ryż gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Na talerze wykładam makaron lub ryż, wlewam zupę, kawałki warzyw i mięsa, posypuję świeżo posiekanym koperkiem.

 

Jedna odpowiedź do “Zupa pomidorowa”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.