Zupa pomidorowa to niewątpliwie jedna z naszych ulubionych zup. Przygotowuję ją różnie, raz na samym drobiu (wybieram podudzia, ćwiartki, uda kurczęce), na mięsie mieszanym, tj. drób + kawałki wołowego lub w wersji wege typowo na włoszczyźnie i passacie. No właśnie tu też różnie, passata, przecier pomidorowy, koncentrat, pomidory z puszki zmiksowane, w sezonie świeże, ostatnio z dodatkiem cukru pudru dla przełamania smaku kilku goździków, które wrzucam. Zupa pomidorowa, taka domowa z makaronem krótkim lub rozmaitym rodzajem ryżu poleca się na obiad!
SKŁADNIKI:
- 6 podudzi z kurczaka
- 3 marchwie
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- połowa selera
- kawałek pora
- świeży pęczek natki
- duży słoik koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 3 goździki, sól, pieprz, lubczyk do smaku
- płaska łyżka cukru pudru
- do podania: makaron lub ryż oraz świeży posiekany koperek
- 2-3 łyżki śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso płuczę w zimnej wodzie, układam w dużym garnku. Włoszczyznę obieram, oprócz cebuli. Tę szoruję pod bieżącą wodą i wrzucam od razu do mięsa lub obieram i opalam w piekarniku albo kroję na cztery i rumienię na patelni grillowej i taką wrzucam.
- Natkę myję, nie kroję, związuję całą sznurkiem i wrzucam do garnka z mięsem.
- Warzywa dodaję do mięsa, wrzucam liście, ziele i goździki, zalewam zimną wodą lekko ponad stan włoszczyzny, doprowadzam do wrzenia, zdejmuję szumowiny.
- Zmniejszam gaz i gotuję do miękkości warzyw i gotowości mięsa. Pod koniec dodaję koncentrat, cukier puder i doprawiam do smaku.
- Śmietankę 18% wlewam do zupy, mieszam. W razie potrzeby jeszcze przyprawiam do smaku pieprzem, solą i lubczykiem.
- Makaron lub ryż gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Na talerze wykładam makaron lub ryż, wlewam zupę, kawałki warzyw i mięsa, posypuję świeżo posiekanym koperkiem.
Smacznego 😉
Jak u mamy😘 uwielbiam pomidorową na drugi dzień. Jest wtedy najlepsza🙂