ZUPA POMIDOROWA

Zupa pomidorowa to niewątpliwie jedna z naszych ulubionych zup. Przygotowuję ją różnie, raz na samym drobiu (wybieram podudzia, ćwiartki, uda kurczęce), na mięsie mieszanym, tj. drób + kawałki wołowego lub w wersji wege typowo na włoszczyźnie i passacie. No właśnie tu też różnie, passata, przecier pomidorowy, koncentrat, pomidory z puszki zmiksowane, w sezonie świeże, ostatnio z dodatkiem cukru pudru dla przełamania smaku kilku goździków, które wrzucam. Zupa pomidorowa, taka domowa z makaronem krótkim lub rozmaitym rodzajem ryżu poleca się na obiad!

SKŁADNIKI:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 3 marchwie
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • połowa selera
  • kawałek pora
  • świeży pęczek natki
  • duży słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 3 goździki, sól, pieprz, lubczyk do smaku
  • płaska łyżka cukru pudru
  • do podania: makaron lub ryż oraz świeży posiekany koperek
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso płuczę w zimnej wodzie, układam w dużym garnku.  Włoszczyznę obieram, oprócz cebuli. Tę szoruję pod bieżącą wodą i wrzucam od razu do mięsa lub obieram i opalam w piekarniku albo kroję na cztery i rumienię na patelni grillowej i taką wrzucam.
  2. Natkę myję, nie kroję, związuję całą sznurkiem i wrzucam do garnka z mięsem.
  3. Warzywa dodaję do mięsa, wrzucam liście, ziele i goździki, zalewam zimną wodą lekko ponad stan włoszczyzny, doprowadzam do wrzenia, zdejmuję szumowiny.
  4. Zmniejszam gaz i gotuję do miękkości warzyw i gotowości mięsa. Pod koniec dodaję koncentrat, cukier puder i doprawiam do smaku.
  5. Śmietankę 18% wlewam do zupy, mieszam. W razie potrzeby jeszcze przyprawiam do smaku pieprzem, solą i lubczykiem.
  6. Makaron lub ryż gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Na talerze wykładam makaron lub ryż, wlewam zupę, kawałki warzyw i mięsa, posypuję świeżo posiekanym koperkiem.

Smacznego 😉

Jedna odpowiedź do “ZUPA POMIDOROWA”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.