Zupa rybna

Zupa rybna z warzywami i koperkiem w mojej wersji jest delikatna i pyszna. Jeśli lubisz możesz dodać połowę posiekanej, ostrej papryczki chili, dzięki czemu zupa będzie jeszcze bardziej wyrazista w smaku. Zupę rybną podaję ze świeżo skrojonym koperkiem, natką, a nawet bazylią. Smakuje obłędnie, jest prosta w przygotowaniu. Do zupy wybierz filety z ulubionej ryby – u mnie sola. Zupa rybna nadaje się zarówno w tygodniu, jak i od święta, w weekend, podana na rodzinny obiad. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszną, domową zupę rybną z pomidorami.

Zupa rybna


SKŁADNIKI:

  • 1,250 ml bulionu
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 1 nieduża cebula
  • 1 kawałek pora – jasna część
  • 450 g filetów rybnych
  • 2 łyżki śmietanki 12%
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ½ lekko czubatej łyżki masła
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, majeranek

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowanie zupy zaczynam od przygotowania i obrania warzyw.

Obraną cebulę i pora kroję w drobniutką kostkę. Selera, ziemniaki i pietruszkę w kostkę, zaś marchewkę w talarki, półksiężyce (przekrawam wzdłuż na pół i siekam w talarki).

Na rozpuszczonym maśle (uwaga, by się nie przypaliło) przesmażam przez 3 minuty drobno posiekaną cebulę wraz z porem. Po tym czasie dodaję kawałki: marchewki, pietruszki i selera, liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego, smażę 2 minuty często mieszając.

Wlewam bulion – 1,250 ml (5 szklanek o pojemności 250 ml), gotuję 15 minut na średniej mocy palnika. Po tym czasie dodaję pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki. Ważne, by warzywa były posiekane w podobnej wielkości kawałki, równo się ugotują.

Zupę gotuję do miękkości warzyw, jakieś 20-25 minut maksymalnie. Gotuję na średniej mocy palnika, pod lekko uchyloną pokrywką.

Podczas gdy warzywa się gotują, zajmuję się rybą. Myję kawałki filetów pod bieżącą, zimną wodą. Osuszam na papierowym ręczniku. Do zupy rybnej wybieram filety z soli, dorsza, morszczuka, sandacza, miruny, halibuta… Osuszone kawałki ryby kroję w niedużą kostkę.

Kostki ryby wrzucam do zupy, gotuję 5-6 minut. Dodaję koncentrat (3 czubate łyżki), śmietankę 12% – 2 łyżki oraz 2 łyżeczki soku z cytryny, przyprawiam do smaku.

Porada. Śmietanka jest o tyle lepsza od zwykłej śmietany, że nie musisz hartować jej w zupie – nie zwarzy się.

Zupę podaję ze świeżo skrojonym koperkiem, kolendrą, bazylią, natką.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Zupa rybna”

  1. Nigdy nie robiłam, a rybę lubię. Jutro ugotuję, z Pani bloga wiele się nauczyłam.
    Dziekuje:)
    Aneta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.