Zupa przygotowana na bazie warzyw, żeberek i kurczaka. Aromatyczna z dodatkiem lubczyku. Na bazie takiego smacznie brzmiącego wywaru powstała zupa szczawiowa. Lekko kwaskowata przełamana słodyczą marchewki i smakiem mięsa. Polecam także wersję z ugotowanymi w całości małymi ziemniakami.
Składniki:
- 700g żeberek wieprzowych
- 4 podudzia z kurczaka
- 3 marchewki
- połowa pora
- 2 pietruszki
- połowa selera
- 1 opalana cebula
- 2 słoiczki szczawiu po 280 g (lub świeży, wtedy podsmażcie go na maśle i dodajcie do zupy)
- 150 ml słodkiej śmietany + 2 żółtka
- jajka ugotowane na twardo
- sól, świeżo zmielony pieprz, łyżka vegety natur, lubczyk, majeranek i cukier wedle uznania, do smaku
- 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
- pęczek szczypiorku
- szklanka – dwie makaronu nitki ugotowanego al dente
Przygotowanie:
1. Umyte mięso i obrane warzywa (w tym opaloną cebulę) układamy w garnku, dodajemy ziele, liście, lubczyk, majeranek, zalewamy wodą tak by przykryć nieco więcej niż na równi mięso i warzywa (ale nie za dużo wody, bo zupa będzie za bardzo wodnista) i zagotowujemy. Następnie przykręcamy gaz i lekko pyrkającą zupę zostawiamy na ogniu na kilkanaście minut tak, by mięso było dobre, a warzywa miękkie.
2. Mieszamy w garnuszku śmietanę i żółtka.
3. Dodajemy do gotowej zupy śmietanę wymieszaną z żółtkami i szczaw, mieszamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
4. Ugotowane jajka na twardo kroimy w ćwiartki i nakładamy na talerze razem z dwiema łyżkami makaronu. Polewamy zupą, posypujemy pokrojonym szczypiorem.
Smacznego 🙂