Zupa szczawiowa z jajkiem i szczypiorem

Jedna z moich ulubionych zup, dość syta, klasycznie podana z jajkiem na twardo. Tradycja, która nie może nie smakować! 😉

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 2 słoiki szczawiu siekanego (2 x 280 g)
  • Włoszczyzna:
  • 3 spore marchewki
  • Kawałek pora
  • Seler
  • 2 pietruszki
  • Cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 4 jajka
  • Sól, cukier, pieprz, ostra papryka
  • 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • Klarowane masło
  • Jogurt naturalny
  • szczypior

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę na połówki, selera na cztery części, resztę włoszczyzny zostawić w całości.
Gotować włoszczyznę na średnim ogniu z bulionem warzywnym (bez ziemniaków). Gdy warzywa będą al dente dodać ziemniaki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu.
Jajka ugotować na twardo.

Podudzia oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką, podsmażyć i zrumienić lekko na klarowanym maśle. Dodać do zupy wraz z masłem, gotować chwilę. Następnie dodać szczaw, przyprawić wg uznania do smaku.
Gotować do miękkości warzyw i połączenia się wszystkich składników.

Podawać na talerzu z jogurtem naturalnym, talarkami jajek, posypać szczypiorem.
Smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.