Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa na włoszczyźnie podana klasycznie z jajkiem ugotowanym na twardo to propozycja na pierwsze danie. Jeśli przygotujesz ją z dodatkiem mięsa, np. podudzi z kurczaka to nawet kompletny obiad z porcją mięsa i warzyw. To sprawdzony przepis na szybką i domową zupę szczawiową.

Zupa szczawiowa


SKŁADNIKI:

  • łyżka masła klarowanego – 20 g
  • słoik szczawiu siekanego – 320 ml (masa netto 290 g)
  • 6 łyżek śmietanki 30 %
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 3 ziemniaki
  • 1,250 ml bulionu
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę i ziemniaki obieram, kroję w kostkę.

W garnku o pojemności 3 l rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Przesmażam na nim posiekane w niedużą kostkę warzywa. Po 5 minutach wlewam bulion, dodaję liść i kulki ziela, zagotowuję.

Gdy zupa zacznie wrzeć przykręcam palnik i gotuję zupę do miękkości warzyw. Po tym czasie wlewam szczaw ze słoika oraz 6 łyżek śmietanki 30 %, przyprawiam do smaku.

Zupę tradycyjnie podaję z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Zupa szczawiowa”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.