Zupa szczawiowa na włoszczyźnie podana klasycznie z jajkiem ugotowanym na twardo to propozycja na pierwsze danie. Jeśli przygotujesz ją z dodatkiem mięsa, np. podudzi z kurczaka to nawet kompletny obiad z porcją mięsa i warzyw. To sprawdzony przepis na szybką i domową zupę szczawiową.
Zupa szczawiowa
SKŁADNIKI:
- łyżka masła klarowanego – 20 g
- słoik szczawiu siekanego – 320 ml (masa netto 290 g)
- 6 łyżek śmietanki 30 %
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 3 ziemniaki
- 1,250 ml bulionu
- 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- do podania: jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę i ziemniaki obieram, kroję w kostkę.
W garnku o pojemności 3 l rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Przesmażam na nim posiekane w niedużą kostkę warzywa. Po 5 minutach wlewam bulion, dodaję liść i kulki ziela, zagotowuję.
Gdy zupa zacznie wrzeć przykręcam palnik i gotuję zupę do miękkości warzyw. Po tym czasie wlewam szczaw ze słoika oraz 6 łyżek śmietanki 30 %, przyprawiam do smaku.
Zupę tradycyjnie podaję z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.
Smacznego.
Uwielbiam ten przepis:-)
😉👍