Zupa warzywna z cieciorką

Zdrowa, sycąca i kolorowa zupa. Wyśmienita w te chłodne dni.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • kilka różyczek mrożonych brokułów
  • pokrojony w kostkę jeden seler i jedna pietruszka
  • 3 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 cebula z łupinką
  • 3/4 lub szklanka ugotowanej na miękko ciecierzycy
  • opcjonalnie śmietana (ja akurat dziś nie użyłam)
  • świeżo posiekany mały pęczek koperku
  • do smaku: sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, słodka papryka, chili, majeranek
  • 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe

Przygotowanie:

  • do garnka wrzucam ziela i liście laurowe, wszystkie warzywa wraz z cebulą (oprócz brokułów i cieciorki) zalewam bulionem i zagotowuję, potem gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw;
  • następnie dodaję cieciorkę i brokuły, przyprawiam do smaku, chwilę gotuję, (opcjonalnie dodaję śmietanę), wrzucam posiekany świeży koperek;
  • Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.