Zupa warzywna z kiełbasą

Na takie chłodne dni jak znalazł! I choć zimy nie mamy aż tak mroźnej to taka gorąca zupka warzywna otrzymana prosto z powrotu do domu jest zbawienna 😉

Do tego jest sycąca, bo dodałam do niej gotowaną kiełbasę. Pomysł zaczerpnęłam od mojej Mamy, która zdeterminowana by nakarmić do syta mojego Tatę wymyśliła ten (jakże dominujący i pyszny) dodatek. I to nie mały, bo na każdą porcję zupy przewidziany jest mega kawałek kiełbaski:) Jeśli chcecie to po dodaniu jeszcze do dania bagietki możecie nie jeść ze dwa dni 🙂

Zatem zabierajmy się za jej przygotowanie 🙂 – smacznego!

Składniki:

  • 5 większych ziemniaków
  • pęto kiełbasy, np. toruńskiej
  • 1,5 l bulionu / wody (mi zawsze zostaje dużo bulionu po gotowaniu warzyw na świąteczną sałatkę jarzynową, zamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • połowa selera
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1,5 szklanki mrożonych warzyw wymieszanych razem: groszku, kukurydzy, zielonej ciętej fasolki
  • do smaku świeżo zmielony pieprz, vegeta natur, szczypta soli, słodka papryka, lubczyk i majeranek
  • 0,5 szklanki śmietanki

Przygotowanie:

  • obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę około 2 cm, marchewkę pokrójcie w kostkę, seler i pietruszkę zostawcie w całości lub pokrójcie w słupki, paprykę pokrójcie w kostkę,
  • do bulionu dodajcie wszystkie warzywa i cebulę wraz z kiełbasą pokrojoną na większe kawałki, przyprawcie do smaku i gotujcie do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajcie śmietankę.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.