ZUPA Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ

Zupa z cukinią i kiełbasą to szybka i prosta propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad. Najlepsza jest na drugi dzień. Jeśli chcesz możesz zrezygnować z kiełbasy całkowicie lub zastąpić ją kawałkami piersi kurczaka – wtedy uprzednio wcześniej lekko podsmaż je na niewielkiej ilości oleju lub masła i dodaj do gotującej się zupy.

Zupa z cukinią i kiełbasą


SKŁADNIKI:

  • 1,250 l bulionu lub rosołu
  • 2 marchewki – 200 g
  • 3 ziemniaki – 400 g
  • 1 cukinia – 300 g
  • 1 cebula – 130 g
  • kawałek kiełbasy – 110 g
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła klarowanego – 25 g
  • sól, pieprz, 1 liść laurowy, 1 kulka ziela angielskiego
  • 4 łyżki śmietanki 30 %

Uwagi do przepisu:

Warzywa ważone były przed obraniem.
1,250 l bulionu to 5 szklanek o pojemności 250 ml.
Jeśli chcesz możesz zrezygnować z dodatku kiełbasy i podać zupę z cukinią, a śmietankę zastąpić śmietaną 18 % – wcześniej ją zahartuj i dodaj do zupy.


PRZYGOTOWANIE:

Wybieram garnek o pojemności 3 l. Podgrzewam w nim łyżkę masła i przesmażam posiekaną drobno cebulę, mieszam dość często. Po ok. 5 minutach gdy się zeszkli dodają pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, marchewkę oraz kiełbasę posiekaną w półplasterki. Smażę tak warzywa z kiełbasą kilka minut od czasu do czasu mieszając.

Wlewam bulion, dodaję liść i ziele, zagotowuję. Po tym czasie dodaję cukinię i obrany cały ząbek czosnku. Gotuję zupę na średnim ogniu przez 25-30 minut do miękkości warzyw.

Pod koniec gotowania dodaję 4 łyżki śmietanki 30 %, przyprawiam solą i pieprzem. Zupę podaję z koperkiem.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.