ZUPA Z CUKINIĄ I SOCZEWICĄ

Pyszna zupa z cukinią i czerwoną soczewicą, którą podasz jako pierwsze danie lub kompletny obiad. Treściwa, mocno warzywna, na dobrym i aromatycznym bulionie. Zupę jarzynową z cukinią i czerwoną soczewicą chętnie zjadają dzieci. Jest kolorowa i zdrowa.

SKŁADNIKI:

  • 1,250 ml bulionu
  • ½ cukinii
  • ¼ selera
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
  • sól, pieprz, lubczyk suszony do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 4 łyżki śmietanki 30 %

PRZYGOTOWANIE:

W garnku o pojemności 2,5 – 3 l rozgrzewam łyżkę masła klarowanego.

Selera, marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę, wrzucam do garnka. Smażę warzywa 2 minuty, wlewam bulion, dodaję liść i ziele. Zupę zagotowuję, po czym zmniejszam palnik i gotuję do miękkości warzyw.

Gdy będą prawie miękkie dodaję do zupy posiekaną w kostkę lub półksiężyce cukinię oraz soczewicę.

Gdy warzywa będą miękkie wlewam śmietankę i przyprawiam zupę do smaku. Przed podaniem wsypuję łyżeczkę świeżego koperku.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.