Zupa z dynią

Ta zupa zdecydowanie nadaje się na całkowity obiad, jest treściwa, mocno warzywna, z dużą ilością dyni i przypraw. Na zupę wybieram dynię Hokkaido, jest słodka, soczysta i co ważne, nie trzeba jej obierać. To duży plus, wygoda, jest szybciej. Zupa z dynią i warzywami jest sycąca, taka w sam raz na kilka dni do odgrzania, nawet do pracy. Przepis jest na pokaźny garnek, starcza na parę obiadów, w zależności od liczebności rodziny. To świetna propozycja na treściwą zupę dla gości.

Zupa z dynią i warzywami


SKŁADNIKI:

  • 1 dynia Hokkaido, u mnie waga 1450 g
  • 600 g ziemniaków (około 5 sztuk średnich)
  • 3 cebule
  • 4 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1 ćwiartka selera
  • 2,5-3 l aromatycznego bulionu lub rosołu
  • świeżo zmielony pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka – do smaku
  • większa szczypta imbiru
  • 1 goździk, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła
  • opcja: na koniec można wlać puszkę mleczka kokosowego lub 3 łyżki śmietanki

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę) wraz z umytą dynią ścieram na tarce o dużych oczkach. Tu się chwilę zejdzie:)

W dużym garnku, na 3 łyżkach oleju i jednej łyżce masła podsmażam obraną i drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaję obrane i starte na tarce warzywa (marchew, selera i pietruszkę), bez dyni. Mieszam często smażąc tak kilka minut. Dodaję startą dynię, wlewam bulion, dodaję ziele, liście, goździka. Gotuję ok. 15 minut.

Ziemniaki obieram i siekam w drobną kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję do miękkości ziemniaków, przyprawiam do smaku. Podaję z natką. Na talerzu można posypać zupę także tartym parmezanem.

Smacznego.

Zainspirowana przepisem: OlgaSmile.com.

6 odpowiedzi na “Zupa z dynią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *