Zupa z fasolą

Do zup nie trzeba nas przekonywać ani namawiać. I choć zazwyczaj powinny być pierwszym daniem, u nas są pierwszym i jedynym, te mocno warzywne, z mięsem lub bez, z dodatkiem kasz, ryżu, soczewicy – solidna porcja zaspokoi nasz obiadowy głód.

Dziś jarzynowa, delikatna zupa z dodatkiem pieczonej fasoli, ziemniaków, marchewki i pomidorów. Przyprawiona lubczykiem, podana z natką lub koperkiem. Prosta, szybka, smaczna. Dla mojej Córci (bez fasoli), całej rodziny, zdrowa, domowa, pożywna. Polecam:)

SKŁADNIKI:

  • 2 marchwie
  • 1 cały seler
  • puszka 420g pieczonej fasoli w sosie pomidorowym wraz z sokiem (u mnie Tesco Organic)
  • puszka fasoli białej wraz z sokiem
  • puszka pomidorów
  • 1 batat
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 l wody + 1 szklanka (250 ml)
  • 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz i lubczyk do smaku – w wersji dla niemowlaków prawie rocznych (czyt. mojej Córeczki) tych przypraw nie używam

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieram, zostawiam w całości. Włoszczyznę obieram, myję. Marchew kroję w plasterki lub półplasterki, ziemniaki i selera w niezbyt dużą kostkę.

Wrzucam warzywa do garnka i zalewam wodą, dodaję liść i ziele. Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec dodaję obie puszki fasoli (wraz z sokami) i pomidory. Gotuję jeszcze chwilę do połączenia. Przyprawiam do smaku. Podaję z koperkiem lub natką.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.