Zupa z kurczakiem i ciecierzycą

Bardzo aromatyczna i syta zupa, gorąco polecam na rozgrzanie 😉 Najczęściej przygotowuję ją w większych ilościach, zajadamy się nią przez weekend, można także zawekować.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 5 łyżek ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • Pół szklanki kukurydzy
  • Masło klarowane
  • Sól, pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • Majeranek, vegeta
  • Słodka i ostra papryka
  • Lubczyk
  • Żółty ser do posypania

Przygotowanie:

Umytą pierś pokrój w kosteczkę, przesmaż na klarowanym maśle. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka.

Do dużego garnka wlej około 2 l wody, dodaj włoszczyznę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, kukurydzę, przypraw, dodaj ziele i liście laurowe.

Ciecierzycę namocz w szklance wody. Po godzinie gotuj w małym garnuszku do miękkości – około 50 minut na wolnym ogniu.

Do zupy dodaj mięso wraz z cebulą oraz ciecierzycę. Gotową zupę na talerzu posyp żółtym serem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.