Zupa z kurczakiem i soczewicą

Aromatyczna zupa, dość syta. Nie zabrakło w niej delikatnego mięsa, warzyw i zdrowej zielonej soczewicy.

Wszystko doprawione ze smakiem, tak jak lubię 🙂

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Połowa selera
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • Pół szklanki zielonej soczewicy
  • 3 małe liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • Sól, pieprz, lubczyk do smaku
  • ok. 2 łyżek oleju
  • Łyżka masła
  • woda

Przygotowanie:

Włoszczyznę obieramy, pierś myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę.

W garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim posiekaną cebulę, pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy, następnie dodajemy mięso i soczewicę, łyżkę masła, trochę wody. Dusimy na średnim ogniu aż mięso zmieni kolor z każdej strony. Dodajemy resztę warzyw pokrojonych, wlewamy wodę lekko ponad stan warzyw i mięsa, przyprawiamy. Gotujemy do miękkości warzyw, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Zupę podaję z natką lub koperkiem. Można dodać śmietanę. Smacznego 😉

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.