Zupa z kurczakiem, soczewicą i marchewką

Bardzo aromatyczna i syta zupa. Połączenie kilku przypraw, warzyw, mięsa i składnika niespodzianki – w tym przypadku soczewicy to zawsze sukces smaku 🙂

Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)

Idealna zupa na obiad. Możecie dodać do niej makaron ryżowy lub krótki makaron, np. kokardki, kolanka, itp., będzie zimą dodatkowo wzbogacona składnikami, przez co bardziej treściwa.

Jak zawsze finałowo na talerzu – koniecznie – dodajcie coś świeżego zielonego i parmezan – dla dodatkowego smaku i wzbogacenia wyglądu:) cieszy nie tylko podniebienie, ale także oko.

Smacznego już dziś!

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 szklanki soczewicy zielonej
  • ok. 4 szklanki (250 ml) wody – ewentualnie możecie dolać więcej
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, vegeta i lubczyk – do smaku
  • natka pietruszki
  • tarty parmezan
  • łyżka masła

Przygotowanie:

  1. marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, cebulę w cienkie piórka, mięso w kostkę, natkę drobno siekamy
  2. rozgrzejcie masło w garnku, dodajcie marchewkę, pietruszkę i cebulkę, liść laurowy i ziela
  3. mięso obtaczamy w przyprawach, odstawiamy na kilka minut, by się wszystko przegryzło
  4. po kilku minutach mięso dodajemy do warzyw w garnku, soczewicę i zalewamy wodą, wszystko gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, na koniec jeszcze doprawiamy do smaku papryką, vegetą i lubczykiem.
  5. Podajemy z natką i parmezanem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.