Zupa z podgrzybków

Wyszperałam ten przepis ze swojej jesiennej kolekcji. Pachnąca lasem i jesienią aromatyczna zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Choć dziś zima, taką zupę możecie spokojnie przygotować z mrożonych zbiorów, kupnych grzybów, nawet mrożonych pieczarek lub suszonych grzybów uprzednio je namaczając w wodzie. Jesienią jak najbardziej ze świeżych grzybów.

Składniki:

  • 500 g świeżych podgrzybków, mrożonych kapeluszy lub suszonych grzybów
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
  • 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
  • 1 mała cebulka z łupinką (nie obieramy jej, dodanie jej do zupy spowoduje dodatkowy piękny brunatny kolor)
  • 2 płaskie łyżki dobrego jakościowo masła
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki śmietany do zupy (nie każdy lubi;)
  • 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony lubczyk i słodka papryka do smaku
  • koperek

Przygotowanie:

  • na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w większą kostkę grzyby, chwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem i słodką papryką;
  • do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele i liście oraz marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i małą cebulką z łupinką, zagotowujemy i dodajemy farsz z patelni: grzyby z cebulką (wraz z powstałym maślanym sosem), gotujemy 15 minut, by składniki się połączyły ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem;
  • na koniec dodajemy śmietanę (lub nie) i dobrze mieszamy; aby nie było grudek najlepiej odlać kilka łyżek zupy do miseczki i tam dodać śmietanę dobrze mieszając trzepaczką kuchenną, następnie gładką masę dolać powoli do zupy w garnku;
  • podajemy z koperkiem, samą lub z makaronem, smacznego 🙂

2 odpowiedzi do “Zupa z podgrzybków”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.