Najpierw powstał bardzo aromatyczny wywar drobiowo-warzywny z solidną porcją lubczyku i świeżej naci. W zasadzie to wspaniały rosół pyrkający 3 godziny. Następnie dodałam do zupy, passatę pomidorową, mleczko kokosowe, soczewicę i kilka ziemniaków. Oto jest!
Sycąca, pyszna zupa na drobiu i warzywach z soczewicą. Idealna propozycja na nieco chłodniejsze dni lub po prostu na porządny obiad, po którym nie będzie trzeba dojadać 😉
Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)
Składniki na rosół:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 4 pałki z kurczaka
- pęczek włoszczyzny: 3 marchwie, połowa selera, 2 pietruszki, cebulka, mały kawałek pora
- bukiet natki pietruszki
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 mniejsze listki laurowe
- 3 goździki
- świeżo zmielony pieprz i suszony lubczyk do smaku
- opcja: łyżeczka vegety natur
- woda, tyle by przykryła w garnku mięso i włoszczyznę, lekko ponad stan, u mnie wyszło na końcu lekko ponad 1500 ml rosołu
Składniki na zupę z soczewicą i pomidorami:
- 700 ml passaty, opcja soku pomidorowego
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy, u mnie zielona
- puszka mleczka kokosowego
- 4 spore ziemniaki, mogą być bataty
- łyżeczka płaska curry
- plus 1500 ml rosołu, który wcześniej ugotowaliśmy oczywiście:)
Przygotowanie:
Jeśli już mam ugotowany rosół na składnikach powyżej to postępuję po kolei:
– odcedzam sam wywar i przelewam do innego garnka,
– marchew, selera i pietruszkę z rosołu kroję na plasterki, dodaję do samego wywaru,
– ziemniaki obieram i kroję w niezbyt dużą kostkę, wrzucam wraz z soczewicą do zupy,
– wlewam passatę, gotuję kilka minut, następnie wlewam mleczko kokosowe i przyprawiam do smaku. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Zupa z pomidorów z soczewicą, syta, zdrowa, gorąca gotowa! SMACZNEGO😊