Zupa z soczewicą z pomidorami

Najpierw powstał bardzo aromatyczny wywar drobiowo-warzywny z solidną porcją lubczyku i świeżej naci. W zasadzie to wspaniały rosół pyrkający 3 godziny. Następnie dodałam do zupy, passatę pomidorową, mleczko kokosowe, soczewicę i kilka ziemniaków. Oto jest!

Sycąca, pyszna zupa na drobiu i warzywach z soczewicą. Idealna propozycja na nieco chłodniejsze dni lub po prostu na porządny obiad, po którym nie będzie trzeba dojadać 😉

Składniki na rosół:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 4 pałki z kurczaka
  • pęczek włoszczyzny: 3 marchwie, połowa selera, 2 pietruszki, cebulka, mały kawałek pora
  • bukiet natki pietruszki
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 mniejsze listki laurowe
  • 3 goździki
  • świeżo zmielony pieprz i suszony lubczyk do smaku
  • opcja: łyżeczka vegety natur
  • woda, tyle by przykryła w garnku mięso i włoszczyznę, lekko ponad stan, u mnie wyszło na końcu lekko ponad 1500 ml rosołu

Składniki na zupę z soczewicą i pomidorami:

  • 700 ml passaty, opcja soku pomidorowego
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy, u mnie zielona
  • puszka mleczka kokosowego
  • 4 spore ziemniaki, mogą być bataty
  • łyżeczka płaska curry
  • plus 1500 ml rosołu, który wcześniej ugotowaliśmy oczywiście:)

Przygotowanie:

Jeśli już mam ugotowany rosół na składnikach powyżej to postępuję po kolei:

– odcedzam sam wywar i przelewam do innego garnka,

– marchew, selera i pietruszkę z rosołu kroję na plasterki, dodaję do samego wywaru,

– ziemniaki obieram i kroję w niezbyt dużą kostkę, wrzucam wraz z soczewicą do zupy,

– wlewam passatę, gotuję kilka minut, następnie wlewam mleczko kokosowe i przyprawiam do smaku. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Zupa z pomidorów z soczewicą, syta, zdrowa, gorąca gotowa! SMACZNEGO😊

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.