Ostatnio jedna z częściej powtarzanych zup w naszym domu – zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami na włoszczyźnie. Pomidory w tym wydaniu doprawione lubczykiem i cukrem pudrem świetnie współgrają z soczewicą, jest bardzo aromatycznie.
Do zupy możecie dodać także posiekaną dynię hokkaido, będzie bardziej syto, warzywnie, zdrowiej.
Zupa z soczewicą
Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami doprawiona jest lubczykiem i słodką papryką – w tym połączeniu przypraw – choć tak prostych – smakuje obłędnie. Polecam na pierwsze danie lub kompletny obiad (z dokładką oczywiście:)
SKŁADNIKI:
- 1 l wody
- 3 marchwie
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- kawałek pora
- 1 mała cebulka opalona nad gazem, podsmażona lub podpieczona w piekarniku
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów krojonych
- 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, łyżeczka lubczyku, łyżeczka cukru pudru
- pół łyżeczki słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obieram, wrzucam do garnka, dodaję cebulkę, zalewam wodą, dodaję liście laurowe i kulki ziela. Doprowadzam do wrzenia i gotuję ok. 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wsypuję czerwoną soczewicę, puszkę pomidorów, przyprawiam, mieszam. Gotuję kilka minut na mniejszym ogniu, do połączenia smaków. W razie potrzeby doprawiam solą i/lub pieprzem.
Moja rada: Jeśli chcecie możecie dodać 1/2 lub szklankę wody więcej oraz wsypać łyżeczkę vegety natur.
SMACZNEGO 🙂
Musi być baardzo smaczna! Zrobię dla dzieciaków 😋 super przepis Aniu.
Pozdrawiam
Eliza
Pycha zupka zjadlabym:)
Super!@:p