Zupa z soczewicą

Ostatnio jedna z częściej powtarzanych zup w naszym domu – zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami na włoszczyźnie. Pomidory w tym wydaniu doprawione lubczykiem i cukrem pudrem świetnie współgrają z soczewicą, jest bardzo aromatycznie.

Do zupy możecie dodać także posiekaną dynię hokkaido, będzie bardziej syto, warzywnie, zdrowiej.

Zupa z soczewicą

Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami doprawiona jest lubczykiem i słodką papryką – w tym połączeniu przypraw – choć tak prostych – smakuje obłędnie. Polecam na pierwsze danie lub kompletny obiad (z dokładką oczywiście:)

SKŁADNIKI:

  • 1 l wody
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • kawałek pora
  • 1 mała cebulka opalona nad gazem, podsmażona lub podpieczona w piekarniku
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, łyżeczka lubczyku, łyżeczka cukru pudru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieram, wrzucam do garnka, dodaję cebulkę, zalewam wodą, dodaję liście laurowe i kulki ziela. Doprowadzam do wrzenia i gotuję ok. 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wsypuję czerwoną soczewicę, puszkę pomidorów, przyprawiam, mieszam. Gotuję kilka minut na mniejszym ogniu, do połączenia smaków. W razie potrzeby doprawiam solą i/lub pieprzem.

Moja rada: Jeśli chcecie możecie dodać 1/2 lub szklankę wody więcej oraz wsypać łyżeczkę vegety natur.

SMACZNEGO 🙂

3 odpowiedzi do “Zupa z soczewicą”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.