Zupa z czerwonej soczewicy to pyszne i sycące danie, którą polecam w okresie jesienno-zimowym. Zupa z dodatkiem ziemniaków, pomidorów i śmietanki. Gotowana na bulionie warzywnym, z dużą ilością warzyw i czerwonej soczewicy. Aromatyczna, dobrze doprawiona, ze szczyptą kurkumy. Zupa na kilka dni, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę z czerwonej soczewicy.
SKŁADNIKI:
- 2 marchewki – 280 g
- 2 pietruszki – 110 g
- ½ selera – 200 g
- kawałek pora – jasna część – 80 g
- 1 cebula – 120 g
- 1 ząbek czosnku
- 3 ziemniaki – 420 g
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 70 g suchej soczewicy czerwonej
- 1,5 l bulionu
- sól, pieprz, szczypta pieprzu cytrynowego, słodka i ostra papryka, lubczyk
- 1/3 płaskiej łyżeczki kurkumy
- 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
- 5 łyżek śmietanki 18%
- 3 łyżki oliwy
Do podania: posiekany koperek, natka, kleks śmietany lub jogurtu
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie zupy z soczewicy zaczynam od naszykowania wszystkich składników.
Włoszczyznę obieram. Pora siekam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki. Marchew, pietruszkę oraz selera ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.
W garnku o pojemności 2,5-3 l rozgrzewam 3 łyżki oliwy. Wrzucam posiekanego pora – jasną część oraz cebulę.
Pora wraz z cebulą przesmażam na średniej mocy palnika przez 5 minut, uważając by się nie przypaliły.
Gdy por z cebulką lekko się zeszklą dodają startą włoszczyznę: marchew, pietruszkę i kawałek selera oraz drobno posiekany ząbek czosnku (można przepuścić go przez praskę). Mieszam i smażę razem kilka minut.
Odmierzam 70 g suchej, czerwonej soczewicy, przepłukuję ją zimną wodą na sicie. Ziemniaki obieram i kroję w drobną kostkę.
Pokrojone ziemniaki, 1 liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego dodaję do przesmażonej włoszczyzny z porem.
Składniki mieszam, smażę 2 minuty i wlewam 1,5 l aromatycznego bulionu lub rosołu. Wsypuję soczewicę, delikatnie przyprawiam solą, pieprzem, lubczykiem, słodką i ostrą papryką. Zupę zagotowuję.
Po zagotowaniu zmniejszam moc palnika i gotuję dalej na średniej mocy palnika, pod lekko uchyloną pokrywką. Gotuję 15 minut. Po tym czasie wlewam puszkę krojonych pomidorów – 400 g oraz dodaję czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego (można pominąć). Zupę gotuję do miękkości ziemniaków i soczewicy – około 15 minut.
Pod koniec dodaję 1/3 płaskiej łyżeczki kurkumy. Wlewam 5 łyżek śmietanki 18%. Możesz zastąpić ją śmietanką 12%, 30%.., mleczkiem kokosowym, także śmietaną 18% pamiętając, by uprzednio zahartować ją w szklance gorącej zupy (by nie było grudek ze śmietany). Jeśli decydujesz się na śmietanę, dodaj 1 sporą łyżkę.
W razie potrzeby doprawiam zupę solą, pieprzem, także szczyptą pieprzu cytrynowego (można pominąć).
Zupę podaję jako samodzielne danie lub z kromką pieczywa, np. chrupiącej bagietki. Zupę z soczewicy podaję na talerzu posypaną posiekaną natką lub koperkiem. Możesz dodać kleks ze śmietany lub jogurtu.
Smacznego.
Zupka tresciwa. Rewelacja. Polecam:)
🙂👍
Dziś rano ugotowana, super smaczna;). Dałam jeszcze sporą ilość ostrej papryki, bo zupka dla dorosłych u nas;)
🙂👍