Zupa z zielonym groszkiem

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem to idealna propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad. Przygotujesz ją przez cały rok. Jest pyszna i delikatna w smaku. Poniżej przepis na zupę z zielonym groszkiem.

SKŁADNIKI:

  • 1,250 ml bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki zielonego groszku, mrożonego
  • 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • do podania: posiekany koper lub natka

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieram, kroję w niezbyt dużą kostkę – marchew, pietruszka, seler, ziemniaki.

Na łyżce masła klarowanego podsmażam posiekaną drobno cebulkę. Do zupy wybieram garnek o pojemności 2,5-3 l. Po 2 minutach dodaję posiekane warzywa, smażę tak kilka minut, często mieszam.

Wlewam bulion, dodaję liść i ziele. Zupę zagotowuję, po czym zmniejszam palnik gazu i gotuję zupę do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wrzucam zielony groszek, gotuję kilka minut.

Do zupy z zielonym groszkiem dodaję 4 łyżki śmietanki 30 %, doprawiam do smaku. Zupę podaję z koperkiem lub natką.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.