Postny żur wigilijny z grzybami na aromatycznym bulionie warzywnym. To bardzo prosta zupa, którą przygotujesz na Wigilię oraz Święta. Smaczny żur wigilijny podany z kawałkami ziemniaków z wody. Do przepisu wykorzystałam mój przepis na zakwas na żurek. Zapraszam po przepis na domowy żur wigilijny.
Żur wigilijny
SKŁADNIKI:
- 40 g suszonych grzybów
- 2 szklanki wody (do moczenia grzybów)
- 300 ml zakwasu na żur
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek śmietanki 12 % – można pominąć
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przed ugotowaniem żuru wigilijnego, dzień wcześniej wieczorem namocz 40 g suszonych grzybów (np. podgrzybki, prawdziwki). Wsyp je do szklanej miski, zalej dwoma szklankami zimnej wody (500 ml), odstaw na noc pod przykryciem w chłodne miejsce.
Następnego dnia namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły wlej do garnka, przykryj przykrywką i zagotuj. Po zagotowaniu od razu zmniejsz moc palnika na najmniejszą. Grzyby gotuj do miękkości (jakieś 30-35 minut).
Porada. Grzyby po namoczeniu możesz pokroić na kawałki.
Do ugotowanych grzybów wlej 1000 ml gorącego bulionu warzywnego, dodaj obrany ząbek czosnku (przekrojony na pół) oraz wsyp większą szczyptę soli i pieprzu, zamieszaj.
Chwilę gotuj, wlej 300 ml zakwasu na żur, całość zagotuj. Zupa delikatnie się zagęści. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku, wlej sześć pełnych łyżek śmietanki 12 % lub 18 %.
Warzywa z gotowania bulionu możesz wykorzystać do pasztetów lub domowej sałatki jarzynowej.
Porada. Jeśli wolisz ostrzejsze i bardziej wyraziste w smaku zupy możesz dodać więcej żuru. Wszystko zależy od mocy zakwasu.
Żur wigilijny to jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole. Podawaj go gorący z ugotowanymi kawałkami ziemniaków bądź z pieczywem.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni