Żur wigilijny

Postny żur wigilijny z grzybami na aromatycznym bulionie warzywnym. To bardzo prosta zupa, którą przygotujesz na Wigilię oraz Święta. Smaczny żur wigilijny podany z kawałkami ziemniaków z wody. Do przepisu wykorzystałam mój przepis na zakwas na żurek. Zapraszam po przepis na domowy żur wigilijny.

Żur wigilijny


SKŁADNIKI:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 szklanki wody (do moczenia grzybów)
  • 300 ml zakwasu na żur
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek śmietanki 12 % – można pominąć
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przed ugotowaniem żuru wigilijnego, dzień wcześniej wieczorem namocz 40 g suszonych grzybów (np. podgrzybki, prawdziwki). Wsyp je do szklanej miski, zalej dwoma szklankami zimnej wody (500 ml), odstaw na noc pod przykryciem w chłodne miejsce.

Następnego dnia namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły wlej do garnka, przykryj przykrywką i zagotuj. Po zagotowaniu od razu zmniejsz moc palnika na najmniejszą. Grzyby gotuj do miękkości (jakieś 30-35 minut).

Porada. Grzyby po namoczeniu możesz pokroić na kawałki.

Do ugotowanych grzybów wlej 1000 ml gorącego bulionu warzywnego, dodaj obrany ząbek czosnku (przekrojony na pół) oraz wsyp większą szczyptę soli i pieprzu, zamieszaj.

Chwilę gotuj, wlej 300 ml zakwasu na żur, całość zagotuj. Zupa delikatnie się zagęści. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku, wlej sześć pełnych łyżek śmietanki 12 % lub 18 %.

Warzywa z gotowania bulionu możesz wykorzystać do pasztetów lub domowej sałatki jarzynowej.

Porada. Jeśli wolisz ostrzejsze i bardziej wyraziste w smaku zupy możesz dodać więcej żuru. Wszystko zależy od mocy zakwasu.

Żur wigilijny to jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole. Podawaj go gorący z ugotowanymi kawałkami ziemniaków bądź z pieczywem.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.