ŻUREK BŁYSKAWICZNY

Żurek błyskawiczny na wywarze warzywnym z dodatkiem dobrego zakwasu dziś powstał. Podany z jajkiem na twardo i rzeżuchą smakuje w sam raz. Żurek nie tylko w święta smakuje, w tę pogodę rozgrzewająca i wyrazista w smaku zupa jest jak lekarstwo:) Znam takich co żurek doprawiają śmietaną lub chrzanem, znam wersje i choć smaczne to dla mnie żurek kwaśny, taki prawdziwy z puree ziemniaczanym okraszonym skwarkami i jajkiem na twardo to wspomnienie dzieciństwa, którego nic nie zastąpi;)

SKŁADNIKI:

  • 3 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 3 ziemniaki
  • kawałek pora (jasna część)
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, płaska łyżeczka vegety natur, majeranek
  • 1 l wody
  • 470 ml zakwasu (u mnie skład: woda, mąka żytnia, mąka pszenna, czosnek)
  • olej
  • do podania: puree ziemniaczane, jajka na twardo, rzeżucha lub natka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na niewielkiej ilości oleju przesmażam posiekaną drobno cebulę.
  2. Marchew i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
  3. Selera i ziemniaki obieram. Ziemniaki kroję w kostkę.
  4. Do garnka wrzucam kawałek selera, startą marchew i pietruszkę, przesmażoną cebulę, kawałek pora, dodaję liść laurowy i ziele, zalewam wodą, zagotowuję.
  5. Zmniejszam gaz, gotuję 10 minut, wrzucam posiekane ziemniaki. Gotuję do miękkości ziemniaków.
  6. Wlewam zakwas, przyprawiam do smaku.
  7. Podaję z puree ziemniaczanym, jajkami ugotowanymi na twardo i rzeżuchą.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.