Żurek z kiełbasą i pieczarkami

Żurek z kiełbasą i pieczarkami podany w lubczyku i z jajkami – wspaniały urozmaicony smak klasycznego żurku.

Syta zupa, która zawsze znajdzie miłośników w moim domu – nie tylko od święta 🙂 Żurek podaję z jajkiem ugotowanym na twardo, łyżeczką chrzanu. Lubimy też wersję z puree ziemniaczanym 🙂 Wypróbujcie koniecznie, smacznego 😉

Składniki:

  • 600 ml dobrego żurku
  • 4 białe kiełbasy
  • 2 litry wody
  • 500 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • lubczyk, vegeta natur
  • masło klarowane

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z warzywami. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, kiełbasę także pokrój w plasterki, przesmaż razem na klarowanym maśle. Gdy woda się zagotuje wlej żurek, wymieszaj dokładnie, dodaj pieczarki, przypraw.

Gotuj na małym ogniu około 20 minut do miękkości warzyw. W razie potrzeby dopraw do smaku.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.