Żurek

W zasadzie już po Świętach, ale kto powiedział, że żurek jest tylko od święta? Ten kto lubi tego typu zupy (na zakwasie, ostre, z chrzanem i z “jajem”;) z pewnością przygotuje ją jeszcze nie raz w tym roku, nie tylko na Wielkanoc (to za cały rok!).

Ponadto, znam osoby, które na Wielkanoc wyjeżdżają, wracają i chętnie coś na spokojnie (jeszcze w świątecznym nastroju i klimacie) przygotowują. Kiedy kuchenny i świąteczny kurz opada, a wszyscy wracają do codzienności ktoś w domu gotuje aromatyczny żurek…Można? Czemu nie – można.

Żurek podaję z rzeżuchą, jajkiem i klopsikami z białej kiełbasy. Dla chcących zawsze czeka w pobliżu chrzan.

 

Gdyby na świątecznym stole żurek miałby być głównym daniem to podałabym go na puree ziemniaczanym lub odsmażonymi na złoto ziemniakami z cebulką, boczkiem i koprem. Smacznego 🙂

Żurek na naturalnym zakwasie polskiej firmy JAMAR, wyśmienity z jajkiem

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 marchewki (opcjonalnie, żurek będzie słodszy, przełamuję go pieprzem i ostrą papryką)
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 500 ml zakwasu żytniego firmy Jamar
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • suszony, starty majeranek – żurek lubi dużo majeranku
  • sól i pieprz do smaku, szczypta suszonej ostrej papryki

Do podsmażenia:

  • 100 g boczku pokrojonego w kosteczkę
  • 1 duża cebula
  • łyżka – dwie oleju

Przygotowanie żurku:

Bulion wlewam do garnka, wrzucam obrane warzywa (tj. marchew, pietruszkę oraz cebulę) i czosnek. Zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień i gotuję do miękkości warzyw.

Podsmażam na oleju boczek i drobno posiekaną cebulę. Dodaję do bulionu, mieszam, chwilę jeszcze podgotowuję.

Na koniec do garnka wlewam żurek, doprawiam do smaku. Podaję z ćwiartkami jajek i białą kiełbasą. Opcjonalnie doprawiam chrzanem na talerzu i dodaję puree ziemniaczane. Jest wtedy bardzo syto!

Zakwas żytni Jamar

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.